Kérjünk segítséget! – döbbenetes számok a Lelki Egészség Világnapján

16/10/10 hétfő
ujnemzedek.hu

A világon több mint 450 millió ember szorong, 120 millióan depressziósak. A lelki problémákkal küzdők száma évről évre nő, és ez alól Magyarország sem kivétel. Az egyre romló mentális állapot miatt fontos ráirányítani a figyelmet a lelki betegségekre: október 10-e a lelki egészség világnapja.

– A WHO meghatározása alapján az egészség testi, lelki, szociális jóllét – mondta dr. Erdélyi Ágnes a szon.hu-nak adott interjúban. A nagykállói Sántha Kálmán Pszichiátriai Szakkórház orvosigazgatója szerint a lelki működés magában foglalja az egyén személyiségét, társas viselkedését, és azt a képességét, melynek segítségével képes észszerű válaszokat adni az őt érő külső és belső észlelésekre. A Lelki Egészség Világnapjának célja a figyelemfelkeltés, valamint a pszichiátriai problémákkal élőkhöz kapcsolódó előítéletek elleni harc. Magyarországon a világnapot rendező szervezetek és szakemberek az ország lakosságának romló mentális állapota miatt tartják fontosnak ráirányítani a figyelmet a lelki betegségekre, amelyek súlyos egészségügyi, szociális és gazdasági problémát jelentenek.

– Nem egyforma stressztűrő képességgel születtünk, vannak érzékenyebb, sérülékenyebb emberek, mások ellenállóbbak – fogalmaz dr. Erdélyi Ágnes, a nagykállói Sántha Kálmán Pszichiátriai Szakkórház orvosigazgatója.

– Ahhoz, hogy a jóllét elérhető és megtartható legyen, szükségesek a jól működő társas kapcsolatok (család, barátok stb.), mert emelik a lelki harmóniát. Szükség van a pozitív érzelmekre, optimizmusra, elégedettségre, intellektuális erényekre, azaz bölcsességre, kreativitásra, kíváncsiságra és tanulásra, továbbá társas erényekre, empátiára, megfelelő kommunikációra és szociális érzékenységre, mert segítik a lelki egyensúly fennmaradását. A csalad.hu cikke itt folytatódik.