Keresett a 2017 végéig meghosszabbított Ifjúsági Garanciaprogram

16/10/03 hétfő
ujnemzedek.hu

Eredetileg az idei év végéig tartott volna az Ifjúsági Garanciaprogram a Közép-magyarországi régióban, de ezt meghosszabbították 2017 végéig, ami azt jelenti, hogy a 15-25 év közötti álláskereső fiatalok a jövő év első félévéig jelentkezhetnek a program által kínált szakképzésekre – mondta a Rádió Orientnek Vince-Bodnár Andrea, Budapest Főváros Kormányhivatala, Foglalkoztatási Főosztályának projektmenedzsere.

Az Ifjúsági Garanciaprogramban azoknak a 15-25 év közötti fiataloknak kínálnak képzési és ezzel együtt elhelyezkedési támogatást, akik nem tanulnak és nem is dolgoznak. Mint azt a projektmenedzser elmondta, a programba jelentkezés feltétele a korhatáron túl az, hogy az illető regisztrált álláskereső legyen. Számukra képzési, átképzési programokat kínálnak, a hiányszakmák esetében legtöbbször a vizsga letétele után már garantált munkahely várja a résztvevőket.

A képzésben részt vevők számára a képzési támogatáson túl – ami kimerül a képzési díjban, így az a fiatalok számára ingyenes – havi BKV bérletet és bruttó 77 ezer forintos keresetpótló juttatást biztosítanak.

A részt vevőkkel minden esetben szerződést kötnek, így megjelenési kötelezettség – 10-20 százalékot nem meghaladó hiányzás - , valamint sikertelen vizsga esetén a pótvizsgán való részvételi kötelezettség terheli a fiatalokat. „Ez utóbbi díját, ami átlagosan 20 ezer forint, már a diáknak kell állnia” – hívta fel a figyelmet Vince-Bodnár Andrea. Hozzátette: a képzésből való kimaradás visszafizetési kötelezettséget von maga után, amelyet végrehajtási eljárás során hajtanak be az illetőktől.

A programra azonban nemcsak az érdeklődő fiatalok, de a munkát biztosító vállalatok is jelentkezhetnek. Számukra három féle lehetőség áll rendelkezésre. „Az első a 90 napos munkatapasztalat-szerzési támogatás, amely alatt a hivatal 100 százalékos munkabér-támogatást biztosít, s ezt követően mindkét fél elégedettsége esetén további 8 hónapos bértámogatást és 4 hónapos továbbfoglalkoztatási bértámogatást tudunk adni a munkáltatók számára – ez a kifizetett bér 70 százalékát jelenti” – mondta a projektmenedzser.

A második lehetőség a 6 hónapos bértámogatás, s az arra épülő 3 hónapos továbbfoglalkoztatási támogatás. „Ez esetben maximum a garantált bérminimum másfélszeresét, vagyis 193500 Forintot, plusz a hozzá kapcsolódó adókat tudjuk kifizetni” – hívta fel a figyelmet.

A harmadik, egyben utolsó lehetőség pedig az alacsony iskolai végzettségűek számára biztosít 10 hónapos bértámogatást, amelyre 5 hónapos továbbfoglalkoztatási kötelezettség épül. A programra – amelybe 1610 főt terveznek bevonni és jelenleg 663 fő részesül valamilyen támogatásban - 2017-06.30-ig jelentkezhetnek az érdeklődők.