Kell-e párkapcsolatot tanítani az iskolákban?

17/02/03 péntek
ujnemzedek.hu

Régi vita, hogy kell-e, és ha igen, mennyit és hogyan beszélni a párkapcsolatokról és a szexualitásról az iskolában. Egy walesi jótékonysági szervezet szerint a válasz egyértelműen igen, különös tekintettel az internet jelentette kihívásokra.

A kötelező párkapcsolat órák bevezetését szorgalmazza egy, a gyerekek jogaiért küzdő walesi civil szervezet. A Barnardo’s Cymru egy olyan felmérésre hivatkozik, melyben a megkérdezett 11-15 éves fiatalok háromnegyede azt mondta, nagyobb biztonságban érezné magát, ha lenne ilyen, természetesen az életkornak megfelelő színvonalú és mélységű oktatás az iskolában.

A kérdés ott kezd bonyolulttá válni (és lesz érdekes magyar szempontból), hogy a szexuális felvilágosítás jelenleg is része a walesi tanrendnek, csak éppen nem kötelező, és elsősorban jótékonysági és civil szervezetek végzik.

A Barnardo’s Cymru szerint viszont ez nem az ő feladatuk, hanem az iskola dolga lenne, és kötelezővé kellene tenni, különös tekintettel a digitális média jelentette kihívásokra.

„Ideje lenne meghallgatni a gyerekeket, akik azt mondják, hogy nem érzik biztonságban magukat online, és szükségük lenne arra, hogy valaki elmagyarázza nekik és megértesse velük, miként kerülhetik el a net veszélyeit” – magyarázta a BBC-nek Sarah Crawley, a szervezet igazgatója.

A fent említett felmérésben 1200 gyereket és tinédzsert kérdeztek meg szerte Nagy-Britanniában, 96 százalékuk (!) mondta azt, hogy fontosnak tartaná az online jelenlét veszélyeire történő figyelemfelhívást.

A walesi kormány azt állítja, tisztában van a gyerekek és fiatalok online biztonságának „kritikus fontosságával”, olyannyira, hogy „széles körű online oktatási programjuk van országszerte”.

“Ez lehetővé teszi az iskoláknak, hogy hozzáférjenek online forrásokhoz és tananyagokhoz, ezzel segítve a diákok kritikus gondolkodását, biztonságos viselkedését és felelős részvételét” – nyilatkozta a kormány egyik szóvivője.

Az már más kérdés, hogy ezeket az anyagokat miként használják fel, és vajon valóban képesek-e megszólítani a gyerekeket, tiniket, sikerül-e eljuttatni hozzájuk az üzenetet, mert a tapasztalatok szerint inkább ez szokott gondot okozni, tesszük hozzá csendben. (csalad.hu)