Karaokeval hódít Japánban a Spotify

16/09/30 péntek
ujnemzedek.hu

A svéd bázisú Spotify egy olyan streaming zeneszolgáltató, ahol letöltés nélkül azonnal elérhető a világ szinte összes zenéje. A karaoke-funkcióval ellátott újítást ingyen lehet letölteni, reklámmentes verzióját pedig havi 9,7 dollárért árulják, és több mint 40 millió számot lehet vele szöveggel ellátva meghallgatni vagy énekelni – számolt be a svéd Local nyomán a hirado.hu.

Bár az alkalmazást egyelőre csak Japánban lehet letölteni, az előzetes információk szerint a karaoke funkcióban csak a dalszöveg hozzáadása szerepel – az énekhangot nem tüntetik el a felvételről.

“A japán piac más, mint a többi piac, ezért biztosítani akarjuk, hogy az alkalmazásunk hosszú távon is sikeres legyen” – mondta Daniel Ek, a Spotify vezérigazgatója Tokióban.

A Spotify szeptember elején meghaladta a 40 millió előfizetőt, de Japánban komoly vetélytársakba ütközhetnek.  A Google 2015-ben tört be a japán piacra, ők 35 millió dalt árultak havi 9,7 dollárért. Nem sokkal később az Apple és a Line is megjelent.

A japán zenei piac értékét 3 milliárd dollárra becsülik – ők a másodikak a 7 milliárd dollárt érő amerikai után. Viszont a két piac ellentétes irányvonalon mozog:  míg az amerikai váráslóerő inkább az interneten vásárol dalokat, a japán zenei ipar bevételének 80 százaléka a CD-k eladásából származik.