Itt találod az ingyenes OKJ-s képzéseket

19/05/22 szerda
ujnemzedek.hu
Belevágnál egy OKJ-s képzésbe, de nem tudod, hogy melyeket támogatja az állam? Segítünk!

Pontosan kétféle OKJ-s típus közül választhatsz: vannak a közoktatás részét képező iskolai rendszerű szakképzések, illetve az iskolarendszeren kívül is tanulhatsz. A két típus közül azonban csak az iskolarendszerű képzéseket végezheted el ingyen – ezek indulhatnak nappali, esti vagy levelező formában is.

Az ingyenes képzések zömét a szakképzési centrumokhoz tartozó iskolák indítják, de néhány egyházi és alapítványi iskola is szervez ingyenes képzéseket. Az iskolarendszeresen kívüli tanfolyamokért fizetni kell (a tandíjat a képzést szervező iskola határozza meg), ám előnyük, hogy rövidebbek, mint az iskolarendszerű képzések, és ütemezésük jobban igazodik a munkaidőhöz.

Na jó, de mégis hol lehet jelentzeni?

A különböző OKJ-s képzéseket az Országos Képzési Jegyzékben találjátok meg. A jegyzékben TK (tanfolyami képzés) jelzéssel ellátott szakmák megszerzését nem támogatja az állam, míg a többi képzés ingyenesen elvégezhető – ha csak ezek érdekelnek téged, a szakképzési centrumok kínálatát nézd meg.

És mikor indulnak ezek a képzések?

Az iskolarendszerű képzések szeptemberben, vagy – keresztféléves képzések esetében – februárban indulnak. Más időpontban csak tanfolyami (vagyis iskolarendszeren kívüli) rendszerű képzésekre lehet jelentkezni.

Forrás: eduline.hu