Immun Kapitány az influenza ellen

17/02/08 szerda
ujnemzedek.hu

Az influenzaellenes népegészségügyi kampány 2012 óta hagyománynak számít Magyarországon. Idén is folytatódik.

Az „Óvd akit szeretsz! Tartsd távol az influenzát!” jelmondat a kampány fő üzenetét jelzi, hiszen a lakosság nem csupán saját, hanem jellemzően családja, gyermekei, idősödő szülei egészségéért is aggódik az influenzaszezon idején. Az óvintézkedésekkel nemcsak saját magunk, hanem kollégáink, barátaink, gyermekeink és időskorú hozzátartozóink egészségének védelmét is elősegíthetjük.

Az influenzaellenes népegészségügyi kampányban Immun Kapitány néhány fontos tanácsra és szükséges lépésre hívja fel a lakosság figyelmét plakátokon és internetes felületeken.

 

A praktikus tanácsokat tartalmazó kreatív anyagokkal plakát formájában a közlekedési és közfeladatokat ellátó vállalatok lakossági tájékoztató felületein találkozhatnak az emberek.

Az influenza.reblog.hu weboldalon pedig ilyen kiegészítő tartalmakat vannak:

Néhány tipp, hogyan kerülheti el az influenzát

Ha nem oltatja be magát az influenza ellen, néhány egyszerű higiéniai szabály betartásával is sokat tehet a betegség elkerülése érdekében, ezek a következők:

1. Ügyeljen a kezei tisztaságára: gyakran mosson kezet meleg, szappanos vízzel, különösen köhögés, tüsszentés, orrfújás, zsebkendő használata után. Mosson kezet mielőtt a szeméhez, orrához vagy szájához nyúlna!

2. Használjon eldobható papír zsebkendőt, amit használat után lehetőleg zárt szemetesbe dobjon!

3. Köhögéskor, tüsszentéskor tartson zsebkendőt a szája, orra elé, ha az nincs kéznél, akkor se a tenyerébe, inkább könyökhajlatba köhögjön vagy tüsszentsen.

4. Influenzajárvány idején ha lehetséges kerülje a kézfogást és a puszit.

5. Otthon és a munkahelyén is gyakran és alaposan szellőztessen.

6. Rendszeresen tisztítsa azokat a használati tárgyait, amelyeket mások is használnak: pl. az asztalát, számítógépe billentyűzetét.

7. Influenzajárvány idején lehetőség szerint kerülje a zsúfolt, zárt helyeket.

(csalad.hu)