Fáj a nyakad? Nem kell annyit okostelózni!

16/10/04 kedd
ujnemzedek.hu

Kiropraktőr szakemberek szerint megterheli a nyakunkat, hogy állandóan az okostelefont nézzük - írja a pcworld.hu.

Kanadai kiropraktőr szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy egyre több ember fordul hozzájuk az úgynevezett text neck, vagyis üzenetnyak problémával. Ez akkor fordul elő, amikor valaki gyakran nézi az okostelefonját. 

Mivel manapság nagyon sokat használjuk az okostelefonjainkat, a probléma minden korcsoportot érint, és a legtöbben nem is tudnak róla, hogy mi történik velük. 

Dr. Krista Revenberg szerint minden alkalommal, amikor előre döntjük a fejünket az okostelefon irányába, plusz nyomás terheli meg a gerincünket. Mindez végül krónikus fájdalmat okoz. 

A szakember kitért arra is, hogy miután elindult a Pokémon GO-láz, a várótermek a csontkovács, kiropraktőr és manuálterapeuta szakembereknél tele voltak fiatalokkal, akik okostelefont nyomkodtak. 

Mit lehetne tenni a kellemetlenségek enyhítése érdekében? A szemek pihentetése mellett a nyakon is segít a 20-20-20-as szabály. Minden 20. percben nézzünk legalább 20 méterre előre, 20 másodpercig. A gyakori szünet és az izmok nyújtása is segít.