Elkezdődött a 20. Európai Matematika az Iparért Konferencia Budapesten

18/06/18 hétfő
ujnemzedek.hu

Autonóm járművek, digitális gyárak, sebészeti robotok és precíziós mezőgazdaság. A nemzeti kutatási programokban kiemelt, a közeljövőt formáló témák is szerepelnek a 20. Európai Matematika az Iparért Konferencia (20th European Conference on Mathematics for Industry) programjában, amelyet június 18-tól rendeznek meg Budapesten.

A több mint háromszáz résztvevőt - egyetemi oktatókat, kutatókat és az innováció képviselőit -, az iparban alkalmazható matematikai technológiák és azok multidiszciplináris kutatása, fejlesztése köti össze. A konferencia programja felöleli az egészségtudományok, a kiberbiztonság, a pénzügyi rendszerek, a gyártástechnológia, valamint az energia- és a járműipar innovációs kihívásokhoz kötődő kérdéseit. 

A konferencia fővédnöke Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, szervezői a Bolyai János Matematikai Társulat, az ELTE és az MTA SZTAKI, a konferenciasorozat gazdája a European Consortium for Mathematics in Industry. A konferencia két magyar plenáris előadója Lovász László az MTA elnöke, és Stépán Gábor az MTA Műszaki Tudományok Osztályának elnöke. 

A hazánkban először megrendezésre kerülő tudományos esemény nemcsak az tudomány és az ipar kapcsolatának hazai erősödését, de az innovációs szellem és a versenyképesség optimizmusra okot adó javulását is jelzi.

A hétfői megnyitó és a ma délelőtti előadások sajtónyilvánosak; a konferencia hivatalos nyelve angol. 

A konferencia weboldala: http://ecmi.bolyai.hu