Egyre nagyobb stresszben élnek a gyermekek

17/05/29 hétfő
ujnemzedek.hu

 Több ezer gyermek fordul segítő szervezethez az Egyesült Királyságban a vizsgaidőszak idején átélt stressz miatt – közölte a szigetország egyik legnagyobb, ezzel foglalkozó civil szervezete, a Childline.

Az éjjel-nappal hívható segélyvonal jelentése szerint csak a mostani tanévben több mint 3000 alkalommal nyújtottak tanácsadói segítséget a vizsgaidőszak okozta feszültség miatt.

Hogy nem más áll a jelenség mögött, az abból is látszik, hogy a hívások közel negyede (22 százalék) most májusban érkezett, márpedig ez az az időszak, amikor a különböző vizsgákat tartják.

Egy neve elhallgatását kérő gyermek például pánikrohamokról és arról panaszkodott a szervezet tanácsadóinak, hogy nehezen kap levegőt, annyira tart attól, hogy nem megfelelően teljesít a vizsgákon, melyek a továbbtanulását is meghatározzák.

A Childline alapítója, Esther Rantzen szerint rendkívül aggasztó, hogy ilyen sok gyermek fordul hozzájuk, már csak azért is, mert ez egyben azt jelenti, hogy nincs kiben bízniuk, amikor igazán szükségük lenne rá.

„Fel kellene végre ismernünk, mekkora stresszt jelenthetnek a vizsgák, és támogatnunk kellene a fiatalokat ebben a nehéz időszakban, melyre a magam és gyermekeim életéből is jól emlékszem” - fogalmazott Esther Rantzen.

A helyzet viszont folyamatosan romlik, a szervezethez forduló gyermekek száma 2015 óta 11 százalékkal nőtt. Különösen nagy az emelkedés (21 százalék) a 16-18 éves korosztályban, ám érdekes módon a hívások fele így is 12-15 éves gyermekektől érkezik.

Ami viszont igazán aggasztó, hogy másfél naponta egy hívás érkezik 11 éves, vagy annál fiatalabbaktól, akik ugyanarról panaszkodnak, mint a többiek: túl nagy a leterheltség és felkészületlennek érzik magukat.

Az egyik nagy kérdés persze az, hogy mit tehetünk szülőként a gyermekünkért. A Childline-t működtető szervezet, az NSPCC a következőket tanácsolja:

- ne tegyük ki szükségtelenül nagy nyomásnak a gyermeket a jegyeket illetően

- bátorítsuk a rendszeres pihenésre, kis nassolásra, mozgásra

- hagyjunk nekik időt és teret a feladatok átnézésére, javítására

- a legfontosabb: támogassuk őket és ahogyan tudjuk, próbáljuk meg eloszlatni az aggodalmaikat.

(csalad.hu)