Egymillió forintos RoboTeam: srácok, irány a FIRST Global Challenge 2018!

18/08/01 szerda
ujnemzedek.hu
Komoly támogatást kap az EMMI-től a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium csapata!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 1 millió forinttal támogatja a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium „RoboTeam” nevű csapatát, hogy részt vehessenek a 2018-as „FIRST Global Challenge 2018” robotika világversenyen Mexikóvárosban.

Ahogy közelémyükben írják, az Emberi Erőforrások Minisztériuma – a Kormány célkitűzéseivel összhangban – kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a köznevelésben tanuló diákok versenyképes tudásra tegyenek szert. Ennek egyik fontos területe a számítógépes ismeretek elsajátítása, a programozás és a kódolás megismertetése, valamint a digitális kompetencia fejlesztése. Az erre irányuló programokat és kezdeményezéseket támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Az EMMI erre a felhívásra válaszolt:

A programok közül kiemelkedik a FIRST LEGO League (FLL), amely a gyerekeket játékos formájában, élményszerűen vezeti be a tudomány és technika világába. A FLL alapja egy szórakoztató robotverseny, amely során a gyerekeknek egy robot segítségével kell bonyolult feladatokat megoldaniuk. A feladványok teljesítéséhez a csapatoknak egy előre megadott témában kutatást kell végezniük, egy automatizált robotot kell megtervezniük, valamint programozniuk és tesztelniük.

A Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium „RoboTeam” nevű csapata első helyen végzett a 2017. július 17–18-án Washingtonban megrendezett „FIRST Global Challenge 2017” versenyen. A tavalyi sikeres szereplés után a csapat lehetőséget kapott, hogy idén címvédőként képviselje Magyarországot a 2018. augusztus 16–18. között Mexikóvárosban megrendezésre kerülő „FIRST Global Challenge 2018” versenyen.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma – a National Instruments a Jövő Műszerezésért Alapítvánnyal együttműködve – a jövőben is elkötelezett az FLL versenyek támogatása iránt, ezért a csapat nevezéséhez és a robot alkatrészeinek beszerzéséhez 1 000 000 forint támogatással járul hozzá - zárul a közlemény.