Döbbenetes adatok a szextingről

16/10/21 péntek
ujnemzedek.hu

Döbbenetes adatok, a 7-10 éves korosztály 3. leggyakoribb keresőszava a ’pornó’. A gyermekek és a fiatalok az interneten lépten-nyomom szembesülnek a szexulitással.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) negyedik alkalommal rendezte meg az Európai Unió „Safer Internet Program” (SIP) keretében „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című nemzetközi konferenciát.

Az idei rendezvény kiemelt témái a szexting, a pedofília és a gyűlöletbeszéd voltak. A rendezvényen a gyermekek és fiatalok online biztonságával kapcsolatos kérdésekről, a családnak, az iskolának, a médiának a tudatosításban betöltött szerepéről, új online trendekről és a közösségi média szerepéről hangzottak el előadások.

A teltházas konferenciát dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke nyitotta meg. A szakember kiemelte, hogy azért választották ezeket a témákat, mert fontosnak tartották felhívni mind a gyerek, mind a felnőtt felhasználók figyelmét, hogy mennyire oda kell figyelni, hogy milyen tartalmakat osztanak meg magukról és másokról, hisz a világhálón mindig akadnak, akik visszaélhetnek ezekkel az adatokkal.

Dr. Gyurkó Szilvi, a Hintalovon Alapítvány kuratóriumi elnöke és a Terre des hommes Magyarország tanácsadója előadásában elmondta, hogy az internetes pornóval az X, Y, Z generáció tagjai már gyermekkorukban jó eséllyel találkoznak.

Európai adatok szerint a 7-10 éves korosztály 3. leggyakoribb keresőszava a ’pornó’, azonban a gyerekek ezen felül kéretlen tartalomként is "belefutnak" explicit szexuális tartalmakba. Ezt megelőzendő, az előadás az online szexedukáció fontosságát emelte ki, valamint a neten elérhető biztonságos, szexualitással összefüggő tartalmak iránti igényt. A cikk itt folytatódik.