Cseh Tamás Program: 153 millió forint a könnyűzenére

17/05/09 kedd
ujnemzedek.hu

A Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Program idei első három pályázatát fővárosi klubok támogatására, online és nyomtatott zenei magazinoknak, blogoknak és külföldi fellépésekre hirdették meg. Most kikerültek a nyertesek a Nemzeti Kulturális Alap honlapjára: 26 fővárosi könnyűzenei helyszín, 24 újság és online médium, illetve száznál több zenekar kapott támogatást, összesen 153 millió forint értékben.

Az idei első pályázatok beadási határideje január 26-án volt. Az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiuma április 6-án döntött a pályázatokról.

A három pályázatot a fővárosi klubok, könnyűzenei koncerthelyszínek támogatására, online és nyomtatott könnyűzenei sajtótermékek megjelentetésére, illetve magyar zenekarok külföldi koncertjeire írták ki.
A három kiírásra összesen 282 pályázat érkezett, 480 millió forintos támogatási igénnyel.

Az ideiglenes kollégium (tagjai: Bajnai Zsolt, Tóth Tibor, Dósa Richárd és Horváth Gergely) 153 millió forintot ítélt meg, 26 fővárosi klub, 24 médium és száznál több zenekar támogatására.

A teljes lista a Nemzeti Kulturális Alap honlapján.
 

Az összes nyertes teljes listája megtalálható a Nemzeti Kulturális Alap honlapján, ezen a linken. Bajnai Zsolt, a Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégium vezetője elmondta, hogy összesen 153 millió forintot osztottak szét a három pályázatra. Ennél természetesen jóval nagyobb összegre érkeztek pályázatok, így nagyon alaposan kellett mérlegelni. Összesen 282 pályázat érkezett, közel 500 millió forintra.

A legjobb a helyzet talán a print és online médiumoknál volt, ahol 28 pályázat érkezett, több mint 53 millió forintos igénnyel. Ezek közül 24 kapott támogatást összesen 21,5 millió forint értékben. A legnagyobb összegeket (1,2-1,5 millió forint között) a Lángoló Gitárok, a Recorder, a RCKSTR magazin és a Fülesbagoly blog kapta.

Harmincöt fővárosi klub pályázott, az igényelt támogatás meghaladta a 60 millió forintot. Végül 26 pályázatot támogatott a kollégium, összesen 32 695 ezer forinttal. A nyertesek közül említésre méltó a Kuplung, a Kobuci, a Budapest Park, az A38 Hajó és a FÉSZEK két-kétmilliós támogatása.

Hatalmas volt az érdeklődés a nemzetközi fellépések megvalósítására kiírt pályázaton. Erre 219 jelentkezés érkezett, közel 360 millió forintos értékben. Végül 126 zenekar több száz koncertjét támogatta a kollégium, összesen százmillió forinttal.
"Sajnálom, hogy sok olyan pályázatról kell döntenünk, amelyek az év első felében lényegében megvalósultak, hiszen 2017-ben létrejövő koncertekkel, turnékkal lehetett jelentkezni. Azért remélem, hogy az utólagos támogatás is segíteni fog azoknak, akik egyrészt komolyan gondolják a nemzetközi jelenlétet, másrészt már újabb fellépésekre is készülnek" – mondta korábban Bajnai.
A pályázók értesítése folyamatban van, és hamarosan a szerződéskötésre is sor kerül.