Bizakodóak a magyar fiatalok – interjú a Magyar Ifjúság Kutatás eredményeiről

17/02/16 csütörtök
ujnemzedek.hu

Liberális, jobboldali, mérsékelt, nyitott és demokráciakedvelő a mai fiatalság jelentős része – derül ki a Magyar Ifjúság Kutatás 2016 elnevezésű felmérés gyorsjelentéséből, amelyben nyolcezer 15-29 éves válaszolt a kérdésekre. A kutatás szerint ennek a generációnak fontos a munka, a jó fizetés, egyre jobban kötődik a hazájához, szeretnének családot, egyúttal megnőtt a jövőbe vetett bizalma. A kutatás részleteiről Székely Levente, a Kutatópont Kft. kutatási igazgatója beszélt a csalad.hu-nak.

Hányan válaszoltak az országos kutatásban feltett kérdésekre?

Ez egy 8000 15-29 évesre vonatkozó országos reprezentatív kutatás volt, tehát a felmérési eredmények érvényesek a 15-29 éves magyarországi fiatalokra. A kutatásnak két része van, az egyik részében kérdeztük meg a 8000 magyarországi fiatalt és a másik, a külhoni részében 4000 határon túl – Erdélyben, Vajdaságban, Kárpátalján, és a Felvidéken – élő magyar fiatalt. Ezen utóbbi rész adatainak feldolgozása még folyamatban van, később lesz csak eredménye, így csak az első rész eredményeiről tudunk most beszámolni. Ennek a kutatássorozatnak az előző hulláma, amikor határainkon kívül is volt adatfelvétel, 2001-ben történt, tehát eltelt azóta 15 év. Ezért jó tudni, hogy most a határainkon túl élő fiatalok hogyan élnek, mit gondolnak, hogyan vélekednek az anyaországról, migrációról, a helyi életükkel kapcsolatban.

A magyar fiataloknak milyen az életmódja, élethelyzete, melyek a legfontosabb jellemzői ennek a generációnak?

Ha nagyon összefoglalóan akarunk erről a generációról beszélni, akkor azt az adatok jelenlegi feldolgozási szakaszában még nem tudjuk megtenni. Viszont azt látjuk, hogy ebben a generációban többen dolgoznak, mint korábban, tehát magasabb azok aránya, akik a munkaerőpiacon aktívak. Magasabb azok aránya, akik elégedettek, növekedett a jövővel kapcsolatos pozitív várakozások aránya. Másrészt azt lájuk, hogy a családi kapcsolatokban ugyanaz áll fenn, mint 4 évvel korábban. Ami fontos eredmény az az, hogy a házasok aránya nem csökkent 2012-höz képest. Ugyanúgy a fiatalok 10%-a él házasságban jelenleg. Az interjú itt folytatódik.