Az anyáktól öröklődik az intelligencia?

16/10/12 szerda
ujnemzedek.hu

Egy tanulmány szerint a gyermekek alapvetően az édesanyjuktól öröklik intelligenciájukat. Ennek oka, hogy az ezért felelős géneket az X kromoszóma viszi tovább.

Az ember azt gondolná, hogy az anyának és az apának ugyanakkora szerepe van abban, mennyire lesz intelligens a gyerek, ám egy friss kutatás szerint ez messze nincs így.

Olyannyira nem, hogy azt az X kromoszóma örökíti tovább, és mivel a nőknek ebből ugye kettő van (szemben a férfiak XY kromoszómáival), így logikus a következtetés, hogy az intelligenciáért nagyobb mértékben felelősek az édesanyák.

„Az elképzelés alapja, hogy egyes gének másképp viselkednek, attól függően, hogy kitől származnak. Azaz vannak olyanok, melyek csak akkor működnek, ha az anyától jönnek, viszont ugyanaz a gén, ha az apától örökli a gyerek, nem lesz aktív” – írja posztjában Jennifer Delgado pszichológus.

Az persze eddig sem volt kérdés, hogy az intelligencia öröklődik, ám egészen a közelmúltig a tudósok is úgy vélték, hogy ez legalább annyira függ az apától, mint az anyától.

Annak ellenére, hogy az egyik első kutatást már 1984-ben elvégezték a Cambridge-i Egyetemen. Ebben (és az ezt követőkben) az agy fejlődését vizsgálva arra jutottak, hogy az anyától származó gének nagyobb mértékben járulnak hozzá az agy bizonyos részeinek fejlődéséhez, mint az apaiak. A cikk a csalad.hu oldalon folytatódik.