Amit tudni kéne a szexről… – egy felmérés riasztó eredményei

16/10/13 csütörtök
ujnemzedek.hu

Tízből négy fiatal nem védekezik – erre a döbbenetes eredményre jutott az NRC nemrégiben készült kutatása. A 19 éven aluliak körében csaknem minden második terhesség abortusszal végződik.

A felmérésben 500, 16-25 év közötti magyar fiatalt kérdeztek meg. Kiderült, a 25 év alattiak legalább hetente egyszer élnek nemi életet, a korosztály negyede még soha nem használt semmilyen fogamzásgátló módszert, sürgősségi fogamzásgátlásra viszont minden tizedik fiatalnak szüksége volt az elmúlt egy évben.

A kutatás kérdéseire adott válaszok alapján a legtöbbször a szülői támogatás és a felvilágosítás hiánya áll a felelőtlen viselkedés hátterében. A megkérdezettek egy része azt is elmondta, hogy nem tudja, milyen eszközök állnak a rendelkezésére.

A szex még napjainkban is tabu. Sok szülő titkon abban reménykedik, hogy az intimitás, a párkapcsolatok, a szex, a fogamzásgátlás témája még odébb van, ráér róla beszélni a gyermekével – ha egyáltalán megvannak hozzá a megfelelő szavai.  Pedig ebben az esetben is tanácsos megelőzni a bajokat, vagyis felkészíteni, terelni a fiatalokat, nem pedig utólag próbálni helyretenni, ami már rossz irányba fordult. Sok esetben egy haver, barátnő, vagy a neten elérhető film gondoskodik a „felvilágosodásról”.

A szexuális felvilágosítás nem csak a szülők, minden osztályfőnök mumusa is.

Pedig a fiatalokat igenis foglalkoztatja a téma.  De természetesen teljesen másról és máshogy kell beszélni egy osztálynyi 13 évessel, mint 18 évessel. Magyarországon nem része a tantervnek a szexuális nevelés, a tanároknak, ifjúsági szakembereknek számára nem áll rendelkezésre használható szexuális nevelési kézikönyv. A cikk a csalad.hu oldalon folytatódik.