Adómentes a visszakapott nyelvvizsgadíj

18/01/19 péntek
ujnemzedek.hu

Az egyes állam által nyújtott támogatások és ösztöndíjak adómentességéről szóló 2017. évi CXXXII. törvény 2017. november 11-i hatállyal a következő két adómentességi jogcímmel egészítette ki a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 1. számú melléklet 7. pontját:

Az Szja tv. 1. számú melléklet 7. pont 7.37. pontja alapján adómentesnek minősül az első sikeres nyelvvizsga és az emelt szintű, idegen nyelvből tett érettségi vizsga díjának jogszabály alapján visszatérített összege.

Update!

Elindult a nyelvvizsgadíj visszaigénylésével foglalkozó külön aloldalunk is. Itt nem csak az összes fontos infót találjátok meg összegyűjtve, de chaten is érdeklődhettek, illetve egy kalkulátor is segít megállapítani, hogy jogosultak vagytok-e a visszatérítésre. 

Az aloldalt ezen a linken találjátok.

Az első sikeres nyelvvizsga és az első emelt szintű, idegen nyelvből tett érettségi vizsga támogatásáról és ingyenessé tételéről szóló 1516/2017. (VIII. 14.) Korm. határozatban foglaltak értelmében 2018. január 1-jétől azoknak a 35. életévüket be nem töltött magánszemélyeknek térítik meg utólag a nyelvvizsga díját, akik egyes meghatározott idegen nyelvekből (pl. angol, arab, finn, francia, héber, holland, japán, kínai, német, olasz, orosz, portugál, spanyol, továbbá a nemzetiségek által használt nyelvek valamelyikéből – bolgár, horvát, lengyel stb. -, valamint latin nyelvből) első sikeres komplex középfokú (B2) nyelvvizsgát vagy azzal egyenértékű emelt szintű idegen nyelvű érettségi vizsgát, illetőleg komplex felsőfokú (C1) nyelvvizsgát szereznek.

A visszatérítés mértéke az adott érvre érvényes minimálbér 25 százalékának megfelelő összeghatár, azaz 2020-ban legfeljebb 40 250 forint. Ha a magánszemély a nyelvvizsgát nem egy időben, hanem részvizsgánként szerzi meg – még a 35. életéve betöltését megelőzően –, akkor időben a második részvizsga díja kerülhet megtérítésre.

A tájékoztató az első sikeres nyelvvizsga díjának visszatérített összegével és a diákhitellel kapcsolatos adómentességi szabályokról teljes terjedelmében itt olvasható.