A mobiltelefon a felnőttek plüssmackója

17/03/08 szerda
ujnemzedek.hu

A mobiltelefonok az embertársakhoz hasonló kötődést alakíthatnak ki az emberekben – derítette ki az ELTE TTK Etológia Tanszékének egy nemzetközi tudományos szakfolyóiratban közölt vizsgálata.

Azt gondolja, hogy Önt nem stresszeli a mobil hiánya? A kutatás rácáfol erre. Arról számol be, hogy ha az emberektől akár csak egy rövid időre is elveszik a telefonjukat, viselkedésük és szívritmusuk elárulja idegességüket, még akkor is, ha ezt nem veszik észre magukon.

„A kutatásban 18-26 év közötti egyetemisták vettek részt, akik viselkedését videóra vettük, és folyamatosan mértük a szívritmusukat. A résztvevők felétől egy megfelelő indokra hivatkozva elvettük a mobiljukat, és betettük egy szekrénybe, míg a résztvevők másik fele megtarthatta a készülékét”- magyarázta Konok Veronika, az Etológia Tanszék tudományos munkatársa, a kutatás vezetője.

Ezt követően a résztvevőket három percre magukra hagyták, ami alatt bármit csinálhattak, olvashattak, járkálhattak a szobában. A kutatók a videofelvételek és a szívritmus adatok elemzésén túl kérdőívekkel és pszichológiai tesztekkel is vizsgálták az alanyok stressz szintjét és érzelmeit. A cikk itt folytatódik.