A digitalizáció nem váltja ki az embereket

16/12/08 csütörtök
ujnemzedek.hu

Egyesek szerint a digitalizáció, valamint a robotika elterjedése kiváltja majd az embereket a munkavégzésben, a tapasztalatok azonban világszerte azt mutatják, hogy a digitális átalakulás és a robotika terjedése csupán másfajta munkavégzési lehetőséget teremt, más munkavállalói képességek elsajátítását teszi szükségességé - hangsúlyozta Deutsch Tamás, a Digitális jólét program miniszterelnöki biztosa csütörtökön a Digitális oktatási napok című konferencián, Budapesten.

Hozzátette: azoknak a munkáját azonban kiváltja majd a robotika, akik nem rendelkeznek megfelelő digitális kompetenciákkal.

A miniszterelnöki biztos rámutatott arra is, hogy a magyar munkavállalók háromnegyedének már most is szükséges valamilyen szintű digitális képességgel rendelkeznie munkája elvégzéséhez, az elvárt kompetenciák mértéke azonban rendkívül széles skálán mozog.

Elmondta, a várakozások szerint a jövőben a munkavállalók 70-90 százaléka jelentős mértékben alkalmazza majd a digitális eszközöket munkájában. (MTI)