Zseniális ötlet a Giphy-től

17/02/24 péntek
ujnemzedek.hu
Egy GIF több lehet, mint egy pimasz megnyilvánulás egy posztban vagy tweet-ben. Most segítségükkel megtanulhatunk néhány dolgot jelnyelven.

Az American Sign Language csütörtökön a Giphy-vel karöltve kiadott egy kiterjedt GIF könyvtárat, amiben több mint 2000 szót és kifejezést tanulhatunk meg angol jelnyelven. A Giphy oldalán rövid mozgóképeken mutatják be a különböző szavakat, mellékelve hozzájuk szöveges feliratot. 


Forrás:: GIPHY / Jelel: Robert DeMayo


Forrás:: GIPHY / Jelel: Robert DeMayo

Minden országnak megvan a saját jelnyelve 

Kevesen tudják, de minden országnak saját jelnyelve van. Így csak akkor érdemes bevágnod az összes gifet, ha van olyan ismerősöd, aki ugyanezt a nyelvet beszéli. Az egész ugyanolyan, mint a hangzó nyelveknél, minden országnak saját beszélt nyelve van. Hazánkban hét siket iskola van, mivel régen tiltott volt a jelnyelv ezért így hét jelnyelvjaras alakult ki ezen belül is.

Hazai vonal

Magyar oldalak is léteznek, ahol maximális pontossággal próbálják átadni a jelnyelv minden mozdulatát és jelentését. A következő linken nem csak tanfolyamokra jelentkezhetsz, de egyszerű videokból megtanulhatod, hogyan jelelj el egy-egy szót, kifejezést. Telefonra is letölthető applikáció is létezik! Ezzel könnyítve a kommunikációt siketek és hallók között. 

Érdekes tény, hogy létezik egy úgynevezett "international sign", ami azt jelenti, hogy bizonyos jelelések több nyelven vagy esetleg minden nyelven érthetők. Ilyen például a fenti két képen látható étel és macska kifejezés. Fontos még tudni, hogy ez az international sign, nem nyelv, csupán néhány jel tartozik ide, ezért nincs hozzá szótár sem.