YouTube-on indult E-kampusz, az állatok számára élhető erdőkről

17/03/02 csütörtök
ujnemzedek.hu
A WWF Magyarország új, YouTube-on ingyenesen elérhető E-kampuszt indított, ahol olyan kérdésekre kaphatunk választ, hogy mi a holtfa szerepe az erdei életközösségekben vagy, hogy milyen erdőben élnének kiegyensúlyozottan a különböző állatfajok.

Az online előadások átfogó képet adnak az erdőhöz kötődő állatcsoportok (denevérek, rovarok, odúlakó madarak) jelenlegi helyzetéről, valamint védelmük és megóvásuk fenntartható módjairól. A felvételeket erdészeti szakirányú hallgatók számára, illetve biológiaórák kiegészítésére, színesítésére ajánlják – írja közleményében a WWF.

A WWF Magyarország a “Kárpáti erdeink kutatása” című projekt során három szakmai előadást rögzített és tett közzé YouTube csatornáján.

A közlemény szerint az E-kampusz célja, hogy a Kárpátok régiójához tartozó Északi-középhegységen található Natura 2000 élőhelyek és fajok védelmét, valamint a természetvédelmi szempontból is fenntartható erdőgazdálkodás lehetőségeit minél tágabb közönségnek bemutassa. Az előadások közérthetően, de a szükséges szakmai alapossággal járják körbe az erdei életközösségek, erdőtípusok, valamint a projekt keretein belül kutatott állatcsoportok helyzetét.

Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője a felvételekkel kapcsolatban kiemelte: „célunk bemutatni, milyenek azok az erdők, amelyek a denevérek és madarak számára a leginkább élhetőek. Más tényezők mellett például az erdőben található elhalt faanyag, álló és kidőlt holtfa is fontos szerepet játszik a gombák, növények és állatok fennmaradásában; melyek együttesen biztosítják az erdő egészséges működését” – tette hozzá.

Az erdei életközösségek szereplőinek bonyolult kölcsönhatásairól Bajor Zoltán, Dr. Görföl Tamás és Dr. Ódor Péter beszélnek – mindannyian gyakorlott terepi szakemberek, akik éveket töltöttek az erdők mélyén, ritka és gyakori fajokat egyaránt vizsgálva. A kiselőadások hasznos kiegészítői lehetnek a középiskolai biológia óráknak, egyetemi kurzusoknak, de az erdőt járó turistáknak is érdekes információkat tartogatnak – írja a szervezet közleményében.

A projektről:

A „Kárpáti erdeink kutatása” (teljes címén „Erdei életközösségek védelmét megalapozó többcélú állapotértékelés a magyar Kárpátokban”) című projekt a Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a WWF Magyarország és a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület együttműködésében valósul meg. Külső partnerként kiemelt jelentőségű a NÉBIH Erdészeti Igazgatóság, mint irányító hatóság és az Ipoly Erdő Zrt., mint erdőgazdálkodó együttműködése. A projekt mintegy 50 000 hektár erdőterületről, valamint az Európai Unió szintjén jelentős állatfajokról gyűjtött új adatokat 2012 és 2017 között.

Az „Erdei életközösségek védelmét megalapozó többcélú állapotértékelés a magyar Kárpátokban” című projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg.

További információ a projekt honlapján: karpatierdeink.hu

 

Forrás: hirado.hu