Windowsos telóval nyomulsz? Így tedd rendbe a kontaktlistádat

18/05/10 csütörtök
ujnemzedek.hu
A Microsoft Windowst futtató telefonjai kihaló félben lévő fajnak számítanak, de ha neked ilyen van, ezek a tippek életmentőek lehetnek. 

A kontaktlista kezelése, karbantartása nagy kihívás, bármilyen telefonja is van az embernek. Cikksorozatunk első részében az iPhone-osoknak, a második részében pedig az androidos telefonok tulajdonosainak adtunk tanácsokat. Most pedig a windowsos telefonokhoz adunk tippeket a kontaktok rendezésével kapcsolatban.

A kísérlet, hogy a Microsoft Windows-alapú okostelefonokkal vesse meg a lábát a piacon, mára kudarcba fúlt: befejezték az ilyen telefonok gyártását. Ettől függetlenül sokan a mai napig ilyen telefont használnak, és a kontaktok kezelésével nekik is könnyen meggyűlhet a bajuk, (épp úgy, mint az iOS-es vagy az androidos telefonok gazdáinak). Az ilyen telefonoknál a kontaktok szinkronizálása az Outlook és a Windows között történik. 

Az egyik lehetőség: Outlook.com

Első lépésként az Outlook.com-on a baloldalon található főmenüben válaszd a Kapcsolatok opciót. A megnyíló felületen láthatod a meglévő kontaktjaid (ezeket itt partnereknek hívják). Ha valamelyiket kiválasztod, és a Szerkesztés menüpontra klikkelsz felül, akkor az adott névjegyet tudod módosítani. Ha egynél több névjegyet jelölsz ki, felül megjelenik a Partnerek összekacsolása menüpont, megnyomásával a kijelölt névjegyeket összevonhatod. Természetesen új embereket is hozzáadhatsz a +Új menüpontra klikkelve felül - és ugyanez szolgál egy új partnerlista (kontaktlista) létrehozására is. Ugyanitt törölheted is a kiválasztott partnereket, nem meglepő módon ezt a kuka ikonnal is jelzett Törlés opcióra klikkelve teheted meg.

Szerencsére itt is van olyan funkció, ami automatikusan rendbe teszi a partnerlistát. Ezt úgy éred el, hogy a már említett felső menüben a Kezelés menüpontra klikkelsz, majd a legördülő almenüben kiválasztod a Partnerlista karbantartása opciót. Ekkor egy új felület nyílik meg, ahol a rendszer automatikusan kiválogatja a megtöbbszörözött névjegyeket. Ezen tetszés szerint módosíthatsz: jóváhagyhatod, hogy mindet tisztítsa meg, vagy azoknál, ahol nem szeretnéd, vedd ki a pipát. Végül a lent látható Megtisztítás gombbal indíthatod a műveletet. 

Az Outlook appban nincsen ehhez hasonló automatikus tisztítási funkció, ott manuálisan végezheted el ezt a műveletet. Először jelöld ki a névjegyeket a partnerlistából, amelyeket szeretnél összevonni, majd kattints a Menü gombra (3x3 pontból álló négyzet - ez mindegyik kijelölt névjegy alatt megjelenik, bármelyikre kattinthatsz). Végül válaszd a Partnerek összekapcsolása opciót.

A másik lehetőség: a Kapcsolatok app

Ezenfelül a Windows 10 tartalmazza a Kapcsolatok nevű appot, ahol szintén szerkesztheted a partnerlistát. (Szóval ha Windows 10-ed van, nem kell a gépre telepíteni, csak keress rá a Start menüben, de ha még sincs meg, innen letöltheted.) Ha bármelyik névjegyre klikkelsz, a jobb oldalt található Szerkesztés opcióval módosíthatod. Ha pedig görgetsz egy kicsit, a Szerkesztés alatt az Egyesítendő partnerek keresése menüpontot választva kiválaszthatod, melyik legyen a másik névjegy, amivel a kiválasztott névjegyet összevonnád. De úgy is csinálhatod, hogy végigmész a partnerlista minden elemén, ugyanis azoknál, ahol van duplikált párja az adott névjegynek, ezt automatikusan felkínálja majd egyesítésre az app.

A Kapcsolatok appon belül a Beállításokat is érdemes szemügyre venni. Ezt a bal alsó sarokban a fogaskerékikonra klikkelve tudod előcsalni. Itt rendezheted a névjegyalbumod vezeték- vagy utónév szerint. A Névjegyalbum szűrése menüpontra klikkelve beállíthatod, hogy ha többféle fiókból vannak integrálva a kontaktjaid, akkor ezek közül melyeket mutassa. De azt is beállíthatod, hogy a telefonszám nélküli kontaktokat ne mutassa az app a listában. 

Ha olyannal chatelsz, levelezel, stb., aki nincs benne a listádban, a Windows automatikusan hozzá fogja adni. Ha nagyon sok ilyen eset van, ez zavaró lehet, és áttekinthetetlenné teheti a listát. Ezért a Beállításokon belül ezt a funkciót kikapcsolhatod.

Forrás: Popular Science