Viszlát szívószál és műanyag pálcikák! Oké, de mi legyen helyettük?

18/05/30 szerda
ujnemzedek.hu
Hétfőn mutatta be javaslatát a műanyagtányérok- és evőeszközök, a szívószál, a lufikhoz használt csövecskék és a plasztik keverőpálcikák betiltásáról az Európai Bizottság.

"Minden másodpercben körülbelül 700 kiló műanyag kerül az óceánokba" - mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke. A helyzet ugyanis annyira súlyos, hogy, ha nem változtatunk sürgősen, 2050-re több műanyag fog úszni a vizeinkben, mint hal. 

A probléma felméréséhez és megoldásához szakértők segítségét kérte az Európai Bizottság, hogy kiderítsék melyek azok a termékek, amik a legnagyobb mennyiségben fordulnak elő a vízpartokon. Ezen a listán szerepeltek többek közt a műanyagtányérok- és evőeszközök, a szívószálak, a lufikhoz használt csövecskék vagy a plasztik keverőpálcikák. A javaslatban az szerepelt, hogy amint sikerül ezeke a termékeket mással, sokkal inkább környezetbarát verziókkal helyettesíteni, úgy az EU-ban meg fogják tiltani a felsorolt műanyag eszközök használatát.

Azt gondolnánk, hogy a környezetvédelemmel kapcsolatos előrelépések az emberekben is megmozgat valamit, de sokakban inkább csak aggodalmat ébresztett a javaslat. Sokan adtak hangot nemtetszésüknek, miszerint így macerásabb lesz grillpartikat, születésnapi partikat vagy nagyobb szabadtéri rendezvényeket szervezni. Az Európai Bizottság szerint felesleges emitt aggódni, hiszen ezek helyett az eszközök helyett már van környezetbarátabb megoldás is. 

Visszaváltható műanyag palackok 

További javaslatuk az is, hogy a tagországoknak 2025-ig az italos műanyagpalackok 90 százalékát össze kellene gyűjteniük. Úgy vélik sokkal eredményesebb lenne a folyamat, ha betétessé, visszaválthatóvá tennék őket. A gyorséttermeket is előtérbe helyeznék, mivel a tagországoknak kötelezniük kellene gyorséttermeiket, hogy csökkentsék az általuk használt műanyagpoharak és -csomagolás mennyiségét is. 

Természetesen a javaslatokat még a tagországokkal végig kell elemezni és tárgyalni, valamint napirendre kell tűzni az Európai Parlamentben is.

Persze addig is lehet csatlakozni a legmenőbb környezetvédelmi kezdeményezésekhez! 

A nyár legjobb kezdeményezése: szívószálmentes augusztus! 

Te is észrevetted, hogy a vendéglátóhelyeken már kérés nélkül is tesznek az italodba szívószálat? De vajon hova kerül ez a rövidéletű luxuscikk? Jó esetben hulladéklerakókba, néha a szelektív gyűjtésen keresztül újrahasznosítják, és sajnos nagyon gyakran az élő vizekbe jutnak, ahol óriási károkat okoznak. 

A The Washington Post szerint csak Amerikában naponta 500 millió szívószálat használnak fel és dobnak el, ennyi szívószállal 2,5-szer körbe lehetne tekerni a földet. Van akkora élvezeti faktora egy ilyen “szívásnak”, hogy beáldozzuk érte az óceáni/tengeri állatvilágot, és ezzel kirúgjuk a lábát egy olyan ökoszisztémának, aminek a csúcsán mi vagyunk? 

Csatlakozz te is a nyár legjobb kihívásához, és egy hónapig ne kérj szívószálat az italodba!

Egy londoni szórakozóhely tésztával pótolja a szívószálakat

Elsőre meghökkentő vagy vicces lehet, amit ez a londoni bár véghez vitt, de gondolj csak bele, hogy mennyi feleslegesen eldobált szívószáltól mentették meg környezetüket! 

A rövid videóban a tulajdosnos arról mesél, hogy számos dolgot kipróbáltak már, hogy mellőzni tudják a szívószálat, mint például a papír és a fém eszközök, míg végül valahogy a tésztánál lyukadtak ki. Az ötlet onnan jött, hogy a brit fővárosról tudni lehet, hogy rengeteg szívószál hulladékot termel, ebben pedig nem akartak tovább részt venni. Kutakodtak a neten és látták, hogy szerte a világban, például a mexikói Cancunban vagy Thaiföldön is van olyan étterem, szórakozóhely, ahol lehet tésztaszívószállal inni az italokat. Ezeken a helyeken más eszközök is készültek műanyagból, a londoni csapat viszont teljesen kiírtotta a plasztikot a bárjából.