Vigyázzunk online adatainkra!

19/02/06 szerda
ujnemzedek.hu
A biztonságos adatkezelés érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága és az Új Nemzedék Központ által életre hívott Digitális Immunerősítő Program egy új, fiataloknak szóló, a védekezőképességüket erősítő országjáró kampányt indít

A tervek szerint idén 18 iskolába látogat el a Digitális Immunerősítő Program roadshow-ja, ahol egész napos programokkal várjuk a diákokat, tanárokat és szülőket. A program interaktív módon világít rá a fiatalok, vagyis az előttünk álló digitális kihívásokra, valamint a közösségi média veszélyeire.

A rendezvényen egy valódi etikus hekker mutatja be szakértők, színészek és influencerek bevonásával, hogyan zajlik, amikor ellopják valakinek a jelszavait. A résztvevők a saját szemükkel kísérhetik végig, miként csalhatnak csapdába az adatvadászok és lophatják el a teljes digitális életünket, akár néhány perc alatt.


Fotó: Pixabay

Az országjárás során a legfrissebb tartalomszűrő programokat, az otthoni és munkahelyi wifi beállítások gyakorlati lehetőségeit és számos kibervédelmi eszközt is megismerhetsz, amellyel az otthoni és a munkahelyi internetezést is biztonságosabbá teheted.

A Magyar Ifjúságkutatás adatai alapján a fiatalok 88%-a napi szinten jelen van az online térben, viszont ami ennél sokkal durvább, hogy nincs nap, hogy ne lopnának el adatokat tőlünk. A fiatalok 79%-a rendelkezik profillal valamilyen közösségi oldalon és a kutatások szerint, éppen mi vagyunk azok, akik a legjobban sebezhetőek vagyunk az online térben, hiszen közülünk sokan nem ismerik önvédelmi lehetőségeiket és nem teszik meg azokat a biztonsági lépéseket, amelyekkel védettebbé válhatnának.

Az adathalászat kísérletről még egy filmet is készítettünk, ami már 170 ezer megtekintésnél jár. Csekkolni, like-olni és megosztani ér!