Videó a műanyagfrászról - nagyot dobott a Greenpeace

18/06/28 csütörtök
ujnemzedek.hu
Ugye nem akarod, hogy ez legyen a jövőnk?

Huh, elég hatásosra sikerült a kisfilm, ami bemutatja, milyen is lesz a jövőnk, ha nem figyelünk oda...

Te is tehetsz a környezetvédelemért, méghozzá nem is keveset! Elég, ha a hétköznapokban kicsit tudatosabb vagy, ehhez mutatunk két kezdeményezést, amit a nyáron mindenképp próbálj ki.

Csatlakozz te is a műanyagmentes júliushoz

Hazánkban több szervezet is csatlakozott a PLastic Free July nemzetközi mozgalomhoz, mint például a Felelős Gasztrohős Alapítvány, a Humusz Szövetség és a Refill. A kezdeményezés célja, hogy a műanyagszennyezésben élen járó PET-palackokat visszaszorítsák, valamint felhívják az emberek figyelmét a környezettudatosabb életmódra. Itthon a „Töltsd velünk a júliust”  nevű kampányhoz tudsz csatlakozni, ami mindenkit arra buzdít, hogy ne dobjuk el kiürült palackunkat, hanem töltsük meg újra és újra.

A kampányban nagyon sok étterem és kávézó vesz részt országszerte, mint például a Larus Étterem, a HILDA, a Fruccola, a Kéhli vendéglő, a N’iceroll, a HellóAnyu családbarát közösségi tér és kávézó, az UrbanFood Cafe & Coworking, a Jardinette, a Pohárszék Bor & Kávé, a Kőleves, a Placc Café és a Pántlika. A vidéki éttermek közül a pécsi Reggeli és az újkígyósi Yes,Chef csatlakozott. 

A programot a ​Műanyagmentes Piknikkel​ indítják el a szervezetek július 7-én, ahol a  háztartásokban megtalálható műanyagok teljes szortimentjére mutatnak tartós,  környezetbarát alternatívát.

Ha letudtad a júliust, ne feledkezz meg a szívószálmentes augusztusról sem!  

Te is észrevetted, hogy a vendéglátóhelyeken már kérés nélkül is tesznek az italodba szívószálat? De vajon hova kerül ez a rövid életű luxuscikk? Jó esetben hulladéklerakókba, néha a szelektív gyűjtésen keresztül újrahasznosítják, és sajnos nagyon gyakran az élő vizekbe jutnak, ahol óriási károkat okoznak. 

A The Washington Post szerint csak Amerikában naponta 500 millió szívószálat használnak fel és dobnak el, ennyi szívószállal 2,5-szer körbe lehetne tekerni a földet. Van akkora élvezeti faktora egy ilyen “szívásnak”, hogy beáldozzuk érte az óceáni/tengeri állatvilágot, és ezzel kirúgjuk a lábát egy olyan ökoszisztémának, aminek a csúcsán mi vagyunk? 

Csatlakozz te is a nyár legjobb kihívásához, és egy hónapig ne kérj szívószálat az italodba!