Vessünk véget a kórházi fertőzéseknek - indul a "Moss kezet!" kampány

18/07/02 hétfő
ujnemzedek.hu
Magyarországon az elmúlt években határozott javulást sikerült elérni ezen a területen - de van hova fejlődni.

Kiderült már korábban, hogy az Y generációsok kevésbé egészségesek, mint a szüleik, sőt, már az is nyilvánvaló, hogy komolyabb létfájdalom nélkül válthatsz egészséges életmódra - arról azonban, hogy a fertőzések mennyire veszélyesek, pláne egy komolyabb kórházi ott tartózkodás idején, eddig még nem esett szó.

Pont ezért  indít "Moss kezet!" jelszóval kampányt a fertőzések megelőzésére az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkársága a Semmelweis-nap rendezvénysorozatához kapcsolódva. Az Emmi egészségügyért felelős államtitkársága közleményében azt írta: a július 1-jén kezdődő és a hónap közepéig tartó kampányban a kézmosás fontosságára hívják fel a figyelmet a kórházi és egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésére.

Hangsúlyozták, halaszthatatlan kérdés a kórházi fertőzések megelőzése annak ellenére, hogy Magyarországon az elmúlt években határozott javulást sikerült elérni ezen a területen, nemzetközi összehasonlításban is egyre jobb helyen szerepel az ország.

Hozzátették, Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár hivatalba lépése óta az egyik fontos céljának tekinti, hogy minden kórházban kiemelt betegbiztonsági kérdésként kezeljék a fertőzések megelőzését. Ennek jegyében hamarosan elkészül az országos módszertani, cselekvési és felügyeleti rendszer, amelynek kialakításában hazai szaktekintélyek vesznek részt.
"Kovács Attila országos tisztifőorvos a kormány szándékait szem előtt tartva kiemelt figyelmet fordít az ezzel kapcsolatos feladatok magas színvonalú szakmai támogatására, illetve az infekciókontroll-tevékenység hazai megerősítésére" - írták.

A kézmosás fontosságát hangsúlyozó kampányt az államtitkárság a Jobbulást! Alapítvánnyal együttműködésben, a JCDecaux vállalat támogatásával valósítja meg. A cég ezúttal száz citylight felületet ajánlott fel a fertőzésmegelőzéssel kapcsolatos figyelemfelhívásra.

És ha már egészség: itt írtunk arról, mekkora menőség a kötés, amitől gyorsabban gyógyul a sebed. Ez az írás meg arról szól, hogy miért jó a csoki. És olvass arról is, miért egészségesebb a banán, mint a sportital!