Védd a környezeted és ne engedj fel több lufit az égbe!

18/05/10 csütörtök
ujnemzedek.hu
Ballagás, születésnap és még számos más jeles alkalomból lett divat szélnek ereszteni pár lufit. Amit viszont sokan tévesen tudnak: a felfújt gömbök nem tűnnek el az űrben, hanem visszahullanak a földre.

Egy nagyon jól megfogalamzott posztba futottunk bele a napokban a ballagási ünneplés után, amit a Delfinmosoly - Tények & tévhitek a delfináriumok világáról nevű oldal tett ki oldalára.

Érdemes elolvasnod, jövőre pedig már javasolhatod is az osztályodnak vagy ballagó ismerőseidnek, hogy hagyjátok ki ezt a lépést az ünneplésből, hiszen szép meg minden, de a környezetünkre mégis csak jobban kellene figyelnünk. 

Delfinmosoly - Tények & tévhitek a delfináriumok világáról fényképe.
Forrás: Delfinmosoly

"Az utóbbi időkben egyre gyakrabban, lufieregetéssel tesszük még ünnepélyesebbé az ünnepi eseményeket, gyászszertartásokat, sportversenyeket. Vannak, akik hiszik és remélik, a lufik egyenesen a felhőkön üldögélő szeretteikhez szállnak, azonban a lufik annál sokkal prózaibb módon végzik: nem hagyják el a Föld légkörét, hanem visszahullanak, a szárazföldi és tengeri vadvilágot veszélyeztetve!

A lufikból hulladék lesz!

Még azok is, melyeket lebomló környezetbarátnak jelölik, évekig nem bomlanak le, nem sokkal jobbak, mint a standard alapanyagúak. A tengerbe hullva, megtévesztik a halakat, madarakat, teknősöket, fókákat, delfineket! A tévedésből elfogyasztott latex vagy mylar megakad az állatok emésztőrendszerében, az állatok nem tudnak enni, táplálék nélkül lassan, fájdalmasan éhen halnak. A lufik madzagjai sem veszélytelenek, fa- és bokorágakra hullva, a belegabalyodott madarak éppoly lassú és fájdalmas halállal halnak, mint a tengeri állatok. Az USFW (USA halászati és vadvilági hivatal) felvilágosító kampányt indított a lufihasználat ellen, alternatívákat javasolva, melyek biztonságosabbak az állatokra és a bolygóra nézve.

Nem kell várnunk törvényekre, jogszabályokra ahhoz, hogy a lufieregetés helyett más módon fejezzük ki örömünket, bánatunkat!

A régi-új buborékfújás: nemcsak vidám elfoglaltság, de nagyszerű fotótéma is! A csillogó buborékokkal úgy lehetsz eredeti és kreatív, hogy közben nem veszélyezteted a szárazföldi és tengeri állatokat. Facsemete ültetés: fák és virágok ültetése gyönyörű módja nemcsak a megemlékezésnek, de annak is, hogy visszaadjunk valamit a természetnek. Amennyiben saját kerteden kívül (közterületen) szeretnél ültetni, előzetesen győződj meg róla, hogy rendelkezel a szükséges engedélyekkel! 

Az ünneplésnek és megemlékezésnek fontos szerepe van életünkben, de az ne menjen a vadvilág kárára!" - írják Facebook oldalukon. 

Jövőre a virágok helyett is menőbb dolgot kérhetsz a ballagásodra! 

Ha ballagás, akkor virágözön, és bár igaz, hogy ez egy nagy esemény, aminek meg kell adni a módját, mégis egyre többen kérik azt a családjuktól, rokonaiktól, hogy ne vegyenek virágot a ballagásukra - vagy legalább kevesebbet, mint rendesen.

Tessék?! Hogyhogy ne vegyenek virágot? Hát akkor???

Biztos sokakban felmerülnek ezek a kérdések, akik először hallanak a KézenFogva Ballagunk kampányról. A lényeg, hogy a rengeteg, jelentős összegekbe kerülő, ám gyorsan a kukában landoló virágcsokor helyett inkább valami értékes, maradandó dologra költse a pénzt a rokonság. Az összegyűjtött adományokat a KézenFogva Alapítványon keresztül olyan fogyatékkal élő fiatalok kapják, akiknek a munkába álláshoz speciális segítségre van szükségük. Erről itt írtunk korábban.