Varratnál, mi? Akkor tényleg itt az ideje beszélnünk a tetoválásról

17/07/24 hétfő
ujnemzedek.hu
Hogyan válassz tetoválót? Miről ismered fel a kókler? Mit nyomj magadra, és mit ne? Szakértőt kérdeztünk.

Egyáltalán: hogyan válassz tetoválót? Miről ismered fel a kóklert, aki csak a zsére pályázik? Kinek áll jól a színes, és kinek javasolják inkább a színtelen tetkót? És tényleg veszélyes, meg bőrrákot okoz? És egyáltalán: MIKOR lehetsz biztos abban, hogy nem követsz el orbitális baklövést egy örökre szóló bőrpimpeléssel? Naná, hogy szakértőt kérdeztünk: Sebestyén László Attila tetováló válaszolt a rengeteg miértre, hogyanra, és mikorra.

Jó, akkor kezdjük az alapokkal: hány éves kortól javasolt, illetve megengedett a varratás?

- Itt is mint annyi más mindenben a 18 éves kort húzták meg, mint korhatárt.

Egyetértesz?

- Hát… én kijjebb tolnám egészen 21-ig. Nem prűdség ez, csak ebben a korban, amit az ember az egyik nap tutinak tart, a másikban már rühelli. Magadra festetni valamit, amit 18 évesen imádsz, az határos azzal, ha az épp aktuális nagyszerelmed nevét firkálják rád. Nem oké.

Tegyük fel, hogy megfontolt, érett személyiség vagyok. Tetkót szeretnék, de felmerül bennem, hogy a dolog mégiscsak egy életre szól. Mikor lehetek biztos a döntésemben? Mi az az állapot, amikor azt mondhatom, hogy jó, vágjunk bele?

- Azt szoktam mondani, hogy ha választottál egy tetoválást, utánanéztél a jelentésének, eldöntötted, hova szeretnéd, megterveztetted, lerajzolták/lerajzoltam, akkor fogd a mintát, tedd a tükörre, amiben naponta lecsekkolod magad, és csak nézz rá. Többször. Barátkozz vele. Ha egy pár nap/hét után még mindig el tudod magadon képzelni, akkor gyere, és nekiállunk.

Általában mennyire hajlandók meghallgatni téged a kuncsaftok? Elfogadják a jótanácsot, vagy csak azért is ragaszkodnak a saját elképzeléseikhez?

- Az a mák, hogy hozzám leginkább visszatérő vendégek járnak, vagy az ismerőseik, akik nyilván azért jönnek hozzám, mert adnak a véleményemre. Szóval igen. Olyasmit szoktam csinálni, ha valamit egy az egyben szeretnének lekoppintani – azt nem hagyom, mert miért hagynám. Ezeket az arcokat hívjuk mi „copycateknek” – szóval azért alakítsunk rajta, legalább valami minimált.  Mert a lényeg, hogy tetoválás egyedi azonosító is lehet akár, de ha mindenkin ugyanaz van, akkor az se nem egyedi, se nem azonosító. Van persze egy-két alap, meg basic téma, de akkor is igyekszünk egy kicsit másképp, vagy máshol elhelyezni a cuccot.

Mennyire léteznek a trendek? Mennyire számít a divat a tetkó esetében?

- Nagyon. Most például baromi sokan varratják ezt a szanaszét szálló tolltengert, ami madárrá válik…

Fecske a vállon?

- Az azért egy picit más, de igen, az oldschool-témák nagyon megvannak. A régiiskolás sztorik a már említett basic, alaptetkó-motívumok, ezek így kb. a múlt század eleje óta, az 1920-as évek óta vannak jelen – de itt is csak azt tudom mondai, hogy aki emellett dönt, az egyrészt legyen tisztában a motívum jelentésével, és amennyire a jelkép engedni, hagyja, hogy a mester mókoljon rajta egy picit. Sokan azt felejtik el folyton, hogy ez nem egy póló, amit leveszek, aztán viszlát, hanem gyakorlatilag egy életre szól. Nem jó elkapkodni. Témában olyat válasszon az ember, ami időtálló, és illik az alany személyiségéhez. Egy Alien vs. Predator egy húszkilós srác vállán nem bejövős. Vagy például ha maori tetkót akarsz, akkor gondold át a dolgot még egyszer – a maoriiknál egy tetoválás egy élettörténetet mond el, meghatározza a társadalmi helyzetedet, ésatöbbi. Ezt itthon – ahol a maoriik száma csekély – valószínűleg nem lehet elég jól kivitelezni.

Akkor a tetkózáshoz nem árt egy nagy adag önismeret és önkritika sem.

- Hát valóban nem.

Mennyit számítanak a testi adottságok? Milyen tetkót javasolsz a sötét bőrűnek, és milyet a hipózott, hófehér, napon 3 perc alatt szénné égő arcoknak?

- A fehér bőrnél szinte mindegy, mi mellett dönt a delikvens, nekik gyakorlatilag minden jól áll. Akinek sötétebb a bőre, az viszont színekben ne nagyon gondolkodjon, egyszerűen azért, mert nem fog látszódni szinte semmi. A nagyobb, egyszerűbb témák érvényesülnek inkább a sötét bőrön. Ha részletgazdag tetkót akarsz, akkor nem árt, ha világosabb a bőröd – a munka, az legyen aprólékos, de ne legyen túl apró, mert egyszerűen elveszik.

Számít a varratás helye?

Igazából méret szempontjából számít. Irány szempontjából annyira, hogy ha jobbra megyek, akkor a tetkó is jobbra nézzen, ne az ellentétes irányba. Amit javasolni szoktam, hogy ha necces a tetkó témája, akkor igyekezzünk eldugni kicsit, legyen fedett részen – bár nálunk is egyre elfogadottabb a varratás, egy halálfej a csuklón vagy az alkaron könnyen megijeszthet egy potenciális munkaadót akkor is, ha különben tök jó fej vagy. Baromi népszerű lett most a kézfej – szegény srácok csak azt felejtik el, hogy a.) ez egész életükben meghatározza majd őket, b.) kézfejed napi használatban van, ergo a tetkó kopik. Egy szöveg pölö a kézfejen pár évvel később már csak egy olvashatatlan maszat lesz.

Oké, alapkérdés: megvan az álomtetkó a fejemben. Hogy válasszak tetoválót? Honnan ismerem fel a profit, és honnan a kóklert?

Nyilván nem az első manussal kell felvarratnod magadra a dolgot. Nézzen körül az ember, csekkoljon le több melóst is, menjen el a szalonokba – jó eséllyel mindenütt tele lesz a fal az elkészült munkák képeivel. A tetováló tetováló legyen, ne egy sufnituningos akárkicsoda – elég sokan próbálkoznak csalni itthon, idegen portfóliókkal virítanak, miközben tök bénák. És ez már csak akkor derül ki, amikor ugye hiába próbálnánk eltüntetni, a rajz rajtunk van, nincs mit tenni. A kókler különben onnan ismerszik meg, hogy tök mindegy, mi az, megcsinálja, nem kérdez, nem javasol, nem folytat párbeszédet, illetve intő jel lehet, ha ráalkuszik a komolyabb versenyzőkre, kevesebbért is megcsinálja. Amikor előpakol, már kiszúrhatod a hiányosságokat. Legyen steril és tiszta minden, ez mocsok fontos, a tetkós stabilan áll a lábán – ha érted, mire célzok.


Az első a rontott, a második a javított verzó - érzed a különbséget?

Hogyan jelenjek meg a tetoválónál? Mik az elsődleges kritériumok?

Egészségesen, tisztán, kipihenten. Józanul. Készülj fel, hogy fájni fog – nem a csillámpóni nyalogatja fel.

Tényleg, a fájdalom: melyik pont a legérzékenyebb a testünkön?

A csontok, hajlatok – többnyire olyan részek, amiknél sokkal több izom „tapad”. Boka, csukló, hónaljak – nehezebben is gyógyul, és jobban fáj is. Vannak ún. érzéstelenítő gélek, amiket használhatunk, de igazából csak a dolog éléből vesznek el. Nem túl hatékonyak. Meg a csajok általában jobban is bírják a procedúrát.

Tetkóm van. Hogyan vigyázzak rá? Mit tehetek a tetkóm elöregedése ellen?

A naptól tudod óvni, a kortól nem. Ne napoztasd – a napsütés fakítja a tetoválást. A szolit is kerüld, vagy legalább takard le. A bőröd nyúlik, terül, így a tetkó is változik – ezért szoktam mondani, hogy túl aprólékos dolgokat inkább ne varrjunk.