Várgesztesen ülésezett a magyar fiatalok legmagasabb szintű egyeztetési fóruma, a Magyar Ifjúsági Konferencia

18/11/29 csütörtök
ujnemzedek.hu
Az eseményen számos fontos kérdés dőlt el, valamint a MIK szervezeteinek létszáma is gyarapodott. A hosszas szakmai egyeztetés végén a konferencia zárónyilatkozatot fogadott el, melyben a fiatalok megfogalmazták a Kárpát-medence magyarságát érintő aktualitásokat.

A várgesztesi Villapark Hotelben tartották november 23–24-én a Magyar Ifjúsági Konferencia Egyesület 35. rendes ülését, mely a magyar fiatalok legmagasabb szintű egyeztetési fóruma. A MIK tagjai a magyarországi, a kárpát-medencei és a diaszpórában működő ifjúsági és ifjúsággal foglalkozó szervezetek és intézmények. A konferencián részt vett a MIK szinte összes régiója: jelen voltak a burgenlandi, erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, magyarországi, muravidéki és vajdasági régiókat képviselő ifjúsági szervezetek is.

3.jpeg

Bővülő hálózat, határon innen és túl

A másnapi közgyűlés napirendjén több téma is szerepelt. Egyeztetésre és szavazásra került Veres Márton MIK elnöki beszámolója, az alapszabály módosítása és a következő 2 év feladatai, céljai.

A konferencián és a közgyűlésen öt szervezet tagfelvételi kérelméről döntöttek a résztvevők. Így Erdélyből a Magyar Ifjúsági Értekezletet, Magyarországról a Doktoranduszok Országos Egyesületét, a Magyar Önkéntes Liga Egyesületet, az Ifjú Kereszténydemokraták Szövetségét és a Magyar Református Egyházat vették fel a Magyar Ifjúsági Konferencia Egyesület tagjai közé.

Érdekes és színvonalas előadások követték egymást a szakmai napon

6.jpeg
12.jpg
14.jpg
15.jpg

A közgyűlést követően szombaton szakmai napot tartottak. A vendégeket Széles Csongor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője, továbbá Rising Károlyné, Várgesztes polgármestere, illetve Veres Márton MIK elnök köszöntötte.

Ezután Közép-Kelet-Európa geopolitikai helyzete címmel tartott előadást dr. Varga Gergely, a Külügyi és Külgazdasági Intézet képviseletében.

Az előadást kerekasztal beszélgetés követte Németh Zsolt, a Külügyi bizottság elnöke, dr. Varga Gergely, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója és Veres Márton MIK elnök részvételével. Témája az európai választások és a regionális együttműködések voltak.

Ezt követően dr. Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára a Nemzeti Tehetség Programot mutatta be.

Oktatás, Tehetséggondozás kerekasztal beszélgetés során dr. Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára, Lánczi Péter, a Mathias Corvinus Collegium ügyvezetőigazgató-helyettese, Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke és Petri László, a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítványának titkára vettek részt.

A későbbiekben Térség településeinek helyzete, kihívásai az ifjúságot érintő területeken címmel tartott előadást Rising Károlyné Várgesztes polgármestere.

Ezt követően dr. Bali János, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatója és dr. Ferenc Viktória, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet kutatási referense tartottak előadást kutatásaikról.

A következő előadásban dr. Antal Eszter és dr. Korom Ágoston mutatta be a Kisebbségi Jogvédő Intézet munkásságát és néhány esetét.

17.jpg
21.jpg
9.jpeg

A szakmai nap utolsó előadásában az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő munkatársai, Kovács-Pifka Péter, Révész Nikolett, Bitskey Viktória és Dávid András mutatta be az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő szervezetét és feladatait, beszámolt a Csoóri Sándor Alap, a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram és a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatainak lehetőségeiről, megvalósításáról.

A MIK következő ülését Burgenlandban tartja.