Van egyáltalán bármi jó a közösségi médiában? Igen, például ez az 5 dolog!

18/03/28 szerda
ujnemzedek.hu
Sokat hallani a Facebook és társai káros hatásairól - pedig pozitív hatásaik is vannak. Méghozzá kifejezetten a fiatalok szempontjából.

A közösségi médiáról nagyon sok rosszat hallani, kezdve az internetes zaklatástól és a függőségtől (erről itt is olvashatsz) az álhíreken át (amik ellen már a Youtube is fellép) a magánszféra megsértéséig. Főleg a fiatalok vannak kiszolgáltatva a net és a közösségi oldalak káros hatásainak – halljuk gyakran. Pedig egyáltalán nem ennyire rossz a helyzet, hiszen attól, hogy a média szeret a több kattintást hozó negatívumokra rárepülni, még számos előnyös oldala van a közösségi oldalaknak. 

A Washington Post most öt olyan területet vett sorra, ami kifejezetten pozitív a felhasználók, közülük is kimondottan a tizenévesek számára. 

1. Inspirál, hogy jó dolgokat csinálj

 

A Twitteren, a Facebookon és a többi hasonló nagy közösségi hálón a tinik tapasztalhatják, hogy számít a véleményük, hallathatják a hangjukat, sőt, akár fontos ügyek mellé is állhatnak egy-egy poszttal. De akár egy gazdátlan kutyának vagy cicának is segíthetnek új gazdit találni.  

2. Erősíti a barátságokat

Ma már a barátságnak, barátkozásnak van egy erős, online tartalma is, a barátságok jelentős része eleve onilne születik. De még az eleve "offline" kapcsolatoknak (szomszédok, osztálytársak) is van egy erős virtuális dimenziója. A közösségi oldalak tehát egyértelműen kedvező terepet jelentenek a barátságok szempontjából. 

3. Tartozhatsz valahová

Míg a túlzásba vett közösségimédia-használat az elszigeteltség érzését erősítheti, addig egy tanulmány szerint például az amerikai tinik   Azelőtt, ha valakinek például ritka vagy különleges hobbija volt, könnyen kiszorulhatott a társaságból. A közösségi média viszont lehetőséget ad rá, hogy megismerhessen olyanokat, akik hasonló dolgok iránt érdeklődnek. 

4. Segítséget kérhetsz névtelenül

Sokat kárhoztatják a netet, hogy névtelenül lehet kommentelni - például fórumokban, vagy cikkek alatt. De még a Facebook is meg szokta kapni, hogy személytelenül lehet osztani az észt (hiszen itt is lehet álprofilokat regisztrálni). De ami sokszor hátrány, az lehet előny is: egy súlyos krízisben lévő kamasz sokszor könnyebben kér segítséget egy olyan csatornán, ahol nem kell felfednie a kilétét. Ez akár életmentő is lehet - szó szerint. 

5. Segít az önkifejezésben és az önfejlesztésben

A net és a közösségi oldalak elterjedése bárki számára lehetővé teszi, hogy megmutassa a tehetségét. Akármit is csinálsz, például a Facebook révén gyorsan megmutathatod az ismerőseidnek - vagy akár vadidegeneknek is, egy nyilvános poszt formájában. Ráadásul akár a világ másik felén is találhatsz partnert a közös munkához.