Van egy alsós mesebolond tesód? Csak szólunk, hogy a Kaméleon Olvasóklub pont neki szól!

17/09/27 szerda
ujnemzedek.hu
A 2017/18-as tanévben már hetedszer rendezik meg az alsósoknak szóló levelezős játékot, a Kaméleon Olvasóklubot, melyben idén a BOOKR Kids is partnerként vesz részt. Az együttműködés lehetőségén nem kellett sokat hezitálni, hiszen a két program célkitűzései fedik egymást: az olvasás és a kortárs irodalom népszerűsítése, valamint a szövegértés fejlesztése.

A Kaméleon Olvasóklub szenzációs lehetőséget ad arra, hogy alsós gyermekünket egy kis játékkal, valódi – postai úton történő! – levelezéssel, és persze apró jutalmakkal vegyük rá a kortárs irodalommal való ismerkedésre. A több ezer diákot  megszólító, egész tanéven át tartó levelezős játékban a résztvevők időről időre kortárs irodalmi alkotásokból származó részleteket kapnak készhez, például A kis vámpírtündérről, Gúfóról, a bagolyfiókáról, Fény Sebestyénről és a Jövőmenőkről, a nagyobbak Barniról, a szuperhősről vagy a Bolygóvadászokról is.

A kortárs magyar irodalmi részletek alapján ezután kisebb szövegértési feladatokat kell megoldaniuk, majd egy-egy klasszikus mesével, történettel kapcsolatban kapnak újabb feladványokat. Minden egyes forduló után ajándékot, év végén pedig jutalomkönyvet is kapnak azok a gyerekek, akik mind a négy forduló feladatlapjait megoldották – függetlenül attól, hogy minden feladatot hibátlanul töltöttek-e ki.

A nagy népszerűségnek örvendő kezdeményezéshez ez alkalommal a BOOKR Kids is örömmel csatlakozott, hiszen a célok ugyanazok: minél több gyerekhez jutassuk el a történeteket és az olvasás szeretetét. Míg a BOOKR Kids hétről hétre bővülő, jelenleg közel 200 mesét számláló Mesetárába válogat példás klasszikus és kortárs műveket – mindezt olyan formában, hogy az a mai, digitális világban felnövő gyermekek számára is kézzelfogható legyen -, addig a Kaméleon Olvasóklub a hagyományos levelezés, a játék és a gondolkodtató, szövegértést fejlesztő feladatok izgalmával igyekszik olvasásra biztatni a 6-10 éves korosztályt.

A Mesetár ebben az évben a kommunikáción túl ajándékcsomagokkal is támogatja az Olvasóklubot, sőt, a tanév során a játékban részt vevő több mesét is felvesz saját repertoárjába, hogy azok digitális formában is elérhetők legyenek mindenki számára!

A Kaméleon Olvasóklub fő partnere az Egy Csepp Figyelem Alapítvány, melynek alapítója, Erős Antónia híradós műsorvezető is támogatja a kezdeményezés célkitűzéseit. És természetesen a szakmai támogatás sem maradhat el: a Kaméleon az egyetlen olyan olvasásnépszerűsítő játék, mely átfogja a legszínvonalasabb magyar gyerekkönyvkiadókat (Móra, Pagony, Cerkabella, Csimota, Kolibri, Vivandra, Naphegy, Manó Könyvek, Scolar, Ecovit kiadók, valamint a BOOKR Kids könyvtáralkalmazás), igyekszik sokféle könyvet bemutatni, és ugyanakkor élvezi minden témába vágó szakmai és civil szervezet támogatását.

Szakmai támogatói többek között a Könyvtárostanárok Egyesülete, a Magyar Olvasástársaság (HUNRA) a Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülése, a Tanítók Egyesülete, az Ovi-Suli.hu, az OFOE és a Tanító Módszertani Folyóirat is, az Olvasásklinika, valamint az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete.

A Kaméleon Olvasóklub idei szezonjára szeptember 3. és október 6. között jelentkezhetsz itt.

Ráadásul most 3 db egész éves Olvasóklub-tagságot és 3 db BOOKR Kids sulikezdő ajándékcsomagot nyerhetsz, melynek tartalma egy-egy vízhatlan hátizsák, 3 hónapos Mesetár-előfizetés, matricák és lemosható tetoválások – játssz a Facebook-on is!