Változás jön a jogsi körül

18/02/26 hétfő
ujnemzedek.hu
Elsősegély és KRESZ-vizsga

A napokban kiderült: a vezetői engedély megszerzéséhez a jövőben is el kell sajátítani az alapvető elsősegélynyújtási ismereteket - írja a vezess.hu. Mint cikkükben kifejtik: a tervezet a jogszabályok közti összhang megteremtését szolgáló technikai jellegű pontosítást tartalmaz. A vezetői engedély kiadásához más kormányrendelet változatlanul feltételül szabja az elsősegélynyújtási ismeretek megszerzésének igazolását. 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint a jogosítvány kiállításához szükséges vizsgaigazolást a közlekedési hatóság ma már elektronikus úton állítja ki és automatikusan küldi meg az illetékes nyilvántartó hatóságnak. Az elektronikus adatközlésnek köszönhetően papír alapú vizsgaigazolást nem adnak ki az ügyfeleknek. Így értelemszerűen nincs szükség az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását igazoló dokumentum bemutatására sem a közlekedési hatóság ügyfélszolgálatain.

Az előírások észszerűsítésével jelentősen csökkennek az állampolgárok adminisztratív terhei. A vezetői engedély kiállítása az utolsó sikeres (forgalmi) vizsgát követő negyedik munkanaptól a közlekedési hatóság felkeresése nélkül bármelyik okmányirodában vagy kormányablaknál közvetlenül kérvényezhető az elsősegélynyújtási ismeretek megszerzését igazoló dokumentumok birtokában.

És akkor most mi van az "ingyen jogsival"?

Valóban elindul a program, illetve ingyenessé válik, vagy legalábbis 25 ezer forintos értékhatárig visszatéríti a kormány a KRESZ-tanfolyam és a vizsga árát. Ez remek hír - az ingyenessé váló nyelvvizsgához hasonlóan nem csupán azért, mert több marad a család pénztárcájában, hanem azért is, mert így sokkal többen juthatnak később olcsóbb jogosítványhoz. Fontos megérteni: nem ingyen jogosítványhoz juthatsz most hozzá - csak egy nagyon fontos elemének, a KRESZ-vizsgának az árát spórolhatod meg.