Vajon miért nem kell félniük a rocksztároknak a robotoktól?

16/12/05 hétfő
ujnemzedek.hu
Mi van a kertészekkel? Látnak-e rendesen a robotok? Megéri vajon a metálos hajrázás? Michio Kaku elmondja.

Michio Kaku talán a leghíresebb amerikai fizikus: a New York-i City College elméleti fizika professzora, a húr-térelmélet egyik megalkotója. A Wikipédia szócikke szerint népszerű tudományos ismeretterjesztő, számos fizika és ahhoz kapcsolódó témájú könyv szerzője, gyakori vendége rádiós és televíziós műsoroknak, filmszereplő, számtalan internetes cikk és blog szerzője, illetve szerintünk Dr. Emett L. Brown mellett neki van a legkirályabb tudományos sérója evör. 

Rád bízzuk a döntést - ez itt Dr. Brown a Vissza a Jövőbéből: 

Ebben a videóban pedig Michio Kaku professzor beszél arról, mely szakmáknak kell, és mely szakmáknak nem kell "félniük" attól, hogy a robotok elveszik a munkát

A prof különben nagyon érdekes megállapításokkal él: szerinte igaz például, hogy a robotok baromi fontos és erős skillekkel rendelkeznek, egy csomó hátránnyal is indulnak a munkaerőpiacon - egészen egyszerűen azért, mert gépből vannak. A.) rossz látás: inkább formákat érzékelnek ugyanis, mint konkrét elemeket. B.) a rossz mintakövetés - a doki legalábbis valami hasonló kifejezést használ, amikor azt mondja, a mesterséges intelligencia a legalapvetőbb emberi viselkedési, magatartási képességekkel és érzésekkel nincs és nem is lehet tisztában - pölö sose érti meg, hogy a víz, az nedves.

Ebből kiiindulva szerinte a fizikai munkások közül a rendőröknek, kertészeknek vagy például a nővéreknek nem kell aggódniuk. Ha viszont a szellemi munkásokat nézzük, akkor könyvelők bizony nem kapnak mondjuk 20 év múlva olyan egyszerűen lakáshitelt - nekik van félnivalójuk ugyanis a melóvesztéstől. Számokkal dolgoznak - a számokat a gépek pedig értik, hiszen az működésük alapja.

Egy dologgal viszont nem tudnak mit kezdeni: a kreativitással. Így mondjuk ha rocksztár vagy, mázlid van - példának Michio Kaku Angliát hozza fel, ahol rengeteg pénz mozog ide meg oda abból, hogy fura emberek rifffelgetnek a színpadon. 

Úgyhogy metál - ha még több tudományos cuccra vagy kíváncsi, a BigThink oldalán rengeteg hasonló videót találsz!