Űrszemétszedő robotot vetnek be a Nemzetközi Űrállomás asztronautái

18/04/06 péntek
ujnemzedek.hu
Nagyjából 8 ezer tonnányi, 170 millió darabból álló űrszemét kering a Föld körül, a RemoveDerbis hálóval fogja be a törmelékdarabokat.

Az amerikai SpaceX űripari magáncég a NASA megbízásából egy Falcon rakétával elindított hétfőn egy ellátmánnyal és berendezésekkel megrakott Dragon űrhajót a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Az űrhajó Föld körüli pályára állt, és szerdán be is dokkolt az ISS-re - közölte a NASA.

A rakéta a floridai Cape Canaveralből startolt 2,6 tonnás rakományával (közép-európai idő szerint) hétfőn éjjel. Az űrállomáson dolgozó asztronauták (egy amerikai, egy orosz és egy japán) robotkar segítségével fogják majd be az űrhajót, amely körülbelül egy hónapig marad ott, majd visszatér a Földre.

Animáció a Föld körül keringő űrszemétről:

A Dragon azonban most egy igazán különleges rakományt is magával vitt: egy kísérleti űrszemét-takarító robotot. Az űrszemét ugyanis egyre nagyobb probléma: nagyjából 8 ezer tonnányi, a becslések szerint 170 millió darabból álló űrszemét kering a Föld körül. Ezek főleg műholdak és egyéb űreszközök maradványai, hordozórakéták darabjai, és egyéb, ember alkotta tárgyakból képződött törmelék. Azonban minél több az űrszemét, annál nagyobb a valószínűsége, hogy egy jövőben fellőtt űrrakéta, űrhajó vagy műhold akár totálkárossá válik a bolygó körül keringő törmelék miatt.  

Erre jelenthet megoldást az ISS-re most eljuttatott takarítórobot, a RemoveDerbis, amit a Surrey-i Egyetem tudósai terveztek, és a finanszírozásba az Európai Bizottság is beszállt. De hogy is működik pontosan az űrtakarító? 

Valahogy így:

A robot egy hálót lő ki, ezzel szedi össze az orbitális pályán keringő szemetet. Ez már csak azért sem könnyű feladat, mert az űrszemét elképesztő sebességgel kering orbitális pályán: egy kilőtt puskagolyónál tízszer gyorsabban, miközben a saját tengelye körül is forog. A tervek szerint májusban vetik be először a RemoveDerbist.

Forrás: NASA, MTI, BBC, Popular Mechanics, University of Surrey