Új kötet jelent meg az informatikai biztonságról

18/08/31 péntek
ujnemzedek.hu
Egy hiánypótló és hasznos könyv a Neumann János Számítógép-tudományi Társaságtól.

Az idén 50 éves társaság kötelességének tartja, hogy maximális támogatást nyújtson a civil társadalom eligazodásához az infokommunikációs világban. Ennek jegyében a 2018-as trendeket és a legégetőbb veszélyforrásokat is bemutató kötet ingyenesen letölthető az NJSZT oldaláról.

A QUADRON Kibervédelmi Kft. és a Black Cell Kft támogatásával megjelenő könyv elkészítésében az NJSZT együttműködött a Nemzeti Kibervédelmi Intézettel, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen alakult Kiberbiztonsági Akadémiával.

A kötet előző, 2017-es kiadását több mint tízezren töltötték le az NJSZT oldaláról, a megújított könyvet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is ajánlja hallgatóinak. Az új kiadás - mint azt Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója a közlemény szerint hangsúlyozta - számos új információt tartalmaz. Így a többi között részletesen tájékoztat az e-mailen érkező kártevőkről, az adathalászat felismeréséről. Kitér az okostelefonozás kihívásaira, a bankkártyás és internetes fizetési lehetőségek biztonsági kérdéseire, a fake news, a kattintásvadászat társadalmilag is jelentős kérdéskörére. A könyv külön alfejezetet szentel az Európai Unió által idén bevezetett GDPR tudnivalóinak.

A kötetben összefoglalt ismeretek nemcsak arra alkalmasak, hogy a napi gyakorlatban segítsenek elkerülni a rendszereknek sérülést okozó hibákat, hanem arra is, hogy az ECDL informatikai biztonság moduljának tankönyvéül szolgáljanak. Az NJSZT idén egy több mint száz országot számláló mezőnyben kapott rangos nemzetközi díjat - Best Practice Award (Legjobb Gyakorlat-díj) - a nemzetközi ECDL Alapítványtól társadalmi felelősség kategóriában az IT biztonság moduljáért és az ahhoz hozzáférhetőve tett ingyenes tankönyvért.


A modulhoz kapcsolódó, de attól függetlenül is olvasható, teljesen megújult IT biztonság közérthetően című kötet ide kattintva töltheted le. 

Hogy áll a digitális immunrendszered? 

Néha össze-vissza töltögetünk tartalmakat a netről, miközben eszünkbe sem jut a számítógépünk vagy a személyes adataink védelme. Lehet, hogy már egy hónapja lejárt a vírusírtód és a jelszavad sem elég biztonságos, ami amúgy a kutyád neve, hiszen mindenhol közös posztokat pakolsz ki magatokról. Ezekre ráharapnak a heckerek! Hogy tudod megvédeni magad az ilyen támadásoktól? Letesztelnéd, hogy elég erős-e a jelszavad? Kattints a következő tesztre és derítsd ki magad! 

Mi a digitális immunerősítés?

A Digitális Gyermekvédelmi Stratégia a „védőoltás”,  a kampány maga pedig a „vitamin”,  és azon módszerek, ajánlások összessége, amellyel a komolyabb bajt el lehet kerülni. 

Júniusban minden érintett vállalatot meghívnak az Új Nemzedék Központ és az EMMI álltal koordinált Digitális Immunerősítő Kerekasztalba. Ennek az lesz a feladata, hogy megfogalmazzák a kampányban használandó gyakorlati tanácsokat, oktatási anyagokat, amelyeket a Digitális Immunerősítő Programban használni fognak. Ezen felül kidolgozzák a Digitális Immuntesztet is, hiszen jövő év elejére elkészítik a magyar fiatalok digitális immuntérképét is.

A Digitális Immunerősítő Kerekasztal szakértőinek ajánlása alapján elkészült Digitális Immunerősítő csomagot roadshow-kon, weboldalon, további rendkívüli osztályfőnöki órákon, az Új Nemzedék Központ Közösségi Tereiben zajló kiberbiztonsági előadásokon, valamint vloggerekkel való együttműködéseken keresztül fogják eljuttatni. 

Még több infót a Digitális Immunerősítő Programról itt olvashatsz.

Forrás: MTI