Tisztában vagy vele, milyen hatással van a farmerod a Földre?

18/11/14 szerda
ujnemzedek.hu
Nem mondhatnánk, hogy használna neki. De vannak olyan dolgok, amelyeket vásárlóként te is megtehetsz.

Manapság mindenki visel farmert – erős kifejezés, de ez az igazság. Szinte minden embernek van egy pár farmernadrágja, amelyet rendszeresen visel. Nem mellesleg a kereslet a divatos és olcsó farmerokra sosem volt nagyobb. Azonban tisztában vagyunk-e a fast fashion, azaz a gyors divattermékek vásárlásával járó következményekkel? És mit tehetsz te, hogy változzon a mai helyzet?

A pamutipar az egyik legnagyobb a világon, évente mintegy 23.000 tonnát gyártanak és dolgoznak fel. A gyapot, amelyből a pamut készül, egy nagyon szomjas és nehezen termelhető növény, ezért rengeteg gazda rovarirtókat és vegyi anyagokat használ, hogy erősítse a termést. Emiatt a gyapottermelés manapság a világ egyik leginkább vízpazarló és szennyező iparága.

Sajnos a listának még nincs vége. Ahhoz, hogy a nyers pamutot farmerszövetté alakítsák, majd ebből farmernadrág legyen, rengeteg folyamaton kell keresztülmennie. Először is a fonalat indigó (klasszikus farmerkék) festékkel kell színezni, amely a víz és vegyi anyagok felhasználása miatt nagy mértékben károsítja a környezetet.

Ha a designer egy különleges megjelenést vagy mintát szeretne a farmeren, például kőmosottat, fehérítettet vagy más részletet, ezt a legtöbb esetben környezetromboló módszerekkel lehet elérni. Ezek közül a fehérítő folyamat a legveszélyesebb, mert nemcsak sok vizet használ, hanem a vegyi anyagokkal érintkező dolgozók számára is egészségügyi károsodással járhat.

Mégis hogyan változtathatunk ezen? A fogyasztókon hatalmas a felelősség. Lehetőségünk van megkövetelni, hogy a világszerte működő ruházati vállalatok tegyenek a jövőnkért és környezetünkért. Napi szinten látunk új technológiákat, amelyek környezetkímélőek. A gyapottermelő gazdákat meg kell ismertetni a túlöntözés és a peszticidek következményeivel, illetve jobb vetőmag-alternatívákat és különböző növényvédő módszereket kell biztosítani számukra. Ezzel egy hosszú folyamat indulna el, amely lassan megváltoztathatja a gyapottermelést a világon.

Ami a farmergyártást illeti, számos innovatív ötlet jelenik meg, mint például a természetes festékek és a lézertechnológia, amelyek alternatívaként szolgálnak a korábbi módszerekre. Ezekkel az eljárásokkal a vállalatok biztonságosabbá tudják tenni a gyártást az alkalmazottaik és a környezet számára.

Néhány tipp, hogyan figyelj a környezetre vásárlás közben

Tájékoztatónk egyértelmű áttekintést ad a farmer létrehozásának folyamatáról, valamint javaslatokat arra, hogyan változtassuk meg fogyasztói szokásainkat egy fenntarthatóbb farmer- és divatipar érdekében.

  • Mindig ellenőrizd az anyagokat: keress organikus pamutot, újrahasznosítható vagy megújuló anyagokat a címkéken
  • A Rankabrand honlapon megtalálod a legfenntarthatóbb farmermárkák listáját
  • Vásárolj helyi üzletekben: a boltok közelében gyártott ruhák kevesebb szén-dioxidot használnak fel a szállítás során
  • Mosd a farmerod a lehető legkevesebbszer
  • Ne dobd ki, ha hibás: adományozd el vagy alakítsd át

A teljes infografikáért nagyobb méretben kattints az alábbi linkre. 

Kiemelt kép: Pixabay