Tippek biciklitolvajok ellen - így védd meg a cangád!

18/04/10 kedd
ujnemzedek.hu
Újgenerációs zárral rukkoltak elő a Boeing repülőgépgyártó korábbi mérnökei – a SkyLock alig másfél kiló, napfény működteti és a mobilunkra küld üzenetet, ha gáz van. A csodalakat gyártásához 50.000 dollárra volt szükség: ezt persze, hogy a Kickstarteren próbálták összekalapozni a korábban a Boeingnél okoskodó mérnökpalánták.

Ha azt mondjuk, ez sikerrel járt, akkor keveset állítunk - lehet csekkolni az eredményt itt.

De ha erre nem lenne zsettád:

-  Ne sajnáljuk a pénzt a biztonságra. Még egy hétköznapi cangatolvaj is nevetve birkózik meg a sarki boltban olcsón bevásárolt, pár centi vastag pántlakatokkal.
- amikor megvesszük, legyen adásvételink, amin szerepel a bicikli vázszáma is. Nem kell valami hatalmas papírmunkára gondolni - ám, ha később beüt a krach, ez nagy segítségünkre lehet a feljelentésnél. Készítsünk fényképet a bicikliről, amin rajta vannak a legfontosabb jellemzők.

- Olyan helyre lakatoljunk, ami védettnek számít – térfigyelőkamerák alatt, rendőrségi épületek előtt, a recepciók előtti térben sokkal nehezebb meglovasítani a vasat.

...ám, ha netalántán nyertél a lottón:

Az okosbicikli nem csak rád, hanem saját magára is vigyáz. A Venhawks Valour egy Kicskstarter projektből született, és mostanra 800 ezer dollárt szedett össze a biciklisek biztonságát támogató városi cangásoknak köszönhetően.

A telóddal összekötve az okosbicikli számos biztonsági fícsörrel segíti az utadat: ultraszónikus szenzorok segítségével hívja fel a figyelmed a vakfoltokra, útbaigazít a kormányon található led izzók villogásával, és egy integrált appban leköveti a haladásodat (hány jobb kanyart–mennyi balt vettél be, hány piros lámpád volt, stb.)

A Valour legértékesebb funkciója a kommunikációs képességében rejlik: minden valouros része egy cangás közösségi hálónak - azaz a város összes valourosa összeköttetésben van egymással.

Erről itt írtunk.

Aztán ott van a bikesafe.hu.

2014 egyik nagy sztorija volt, amikor Yoshihido Shimara világjáró kiscserkész ellopott cangáját visszaszerezték a magyar hatóságok - és ebben a fentebb említett honlapnak durván szerepe volt. Ennek kapcsán dumáltunk az oldal üzemeltetőjével (mely ugyan a Székesfehérvár és Környéke Közbiztonságáért Vagyonvédelmi Alapítvány, ám a rendszer nem csupán erre a körzetre terjed ki): 

A vásárlás után azonnal készítsünk egy fotót. Nem valamiféle kirándulós profil-képre gondolunk itt: a lényeg, hogy az összes jellemző adat szerepeljen a képen. Itt elsősorban a gyártási szám, a különböző kopások-sérülések, a bringa márkája a legfontosabb. Ez azért különösen célszerű, mert egy esetleges lopás esetén ezek lehetnek a perdöntő bizonyítékok, és így a legnagyobb az esély arra, hogy az eltulajdonított bicaj visszakerüljön a gazdájához.

Vettem egy biciklit. Mit tehetek azért, hogy ne lopják el?

-    Értelemszerűen a legfontosabb beruházás ebből a szempontból egy megbízható lánc. Ez nyilván akkor fontos, ha nem sport-, hanem közlekedési eszközként tekintünk a járműre – az A-ból A-ba történő tekerés lopás szempontjából kevesebb veszélyt rejt magában.

További jóságok és tippek elérhetőek ide kattintva.

És mi van, ha MEGINT nyertél a lottón?

 Akkor veszel egy ellophatatlan kerékpárt, és csókolom.

Amennyiben pedig kattansza  adurva cangatárolókra, szót se többet - galériánkért Ide Kattints!