Tények és tévhitek a társadalomról - mi az, amit rosszul tudunk?

16/12/16 péntek
ujnemzedek.hu
Kimutatták, vajon mennyire tévesen gondolkodik a felmérésben résztvevő 40 ország lakossága a társadalmat érintő kulcskérdésekről.

Az Ipsos legutóbbi „Tények és tévhitek a társadalomról” című kutatása szerint látható, mennyire tévesen gondolkodik a felmérésben résztvevő 40 ország lakossága a társadalmat érintő kulcskérdésekről és a népességről. Ezekről például:

Boldogság: Azt hisszük, hogy mi magyarok sokkal, de sokkal boldogtalanabbak vagyunk, mint amit a boldogságról feltett kérdés eredményei mutatnak. Úgy véljük, hogy csupán 22%-unk boldog vagy inkább boldog, pedig igazából 69% nyilatkozott így a nemzeti reprezentatív kutatásban.  

Szex a házasság előtt: abban is tévedünk, hogy hányan tolerálják az országban a házasság előtti szexuális életet: míg a válaszadók szerint 17% számára elfogadhatatlan, addig a ténylegesen 7% nem tudja elfogadni.

Lakástulajdon: Azzal sem vagyunk tisztában, hogy hazánkban hány háztartás birtokolja saját otthonát: mindezt alábecsüljük azzal, hogy csupán 64%-ra tippelünk, pedig igazából 91% rendelkezik vagy vásárolja meg saját házát lakását.

Jelenlegi népesség: Sok országgal együtt mi is viszonylag tisztában vagyunk azzal, hogy hányan élünk az országban – átlagosan 10 millióra tippeltünk, a valóság pedig 9,84 millió, ami csak 2%-os eltérés.

A közlemény szerint bár Magyarország sok kérdésben tévesen látja a valóságot, de még így is messze van a legkevésbé pontos országoktól – 40 országból a 15. legpontosabb országként szerepelünk a „Tudatlanság indexében”. Ahogy végig nézzük a többi országot, láthatjuk,

sokan nagyot tévednek…

Boldogság: A felmérés szerint világszinten pesszimisták vagyunk a boldogsággal kapcsolatban. Átlagosan csupán az emberek 44%-ról gondoljuk úgy, hogy boldogok vagy inkább boldogok – pedig a valóságban 86% mondta ugyanezt, amikor megkérdeztük őket egy országos, reprezentatív kutatásban. Hong Kongban és Dél-Korában (Magyarországhoz hasonlóan) nagyon alábecsülik, hogy mennyire boldogok az emberek az országban – holott a kérdőívben 89-90% nyilatkozott így.

Házasság előtti szex: A hollandok ismételten a leghajlamosabbak arra, hogy alábecsüljék a saját lakosságuk toleranciáját: átlagosan 34%-ról gondolták azt, hogy a házasság előtti szexet morálisan elfogadhatatlannak tarja, míg ez a valóságban csak 5%. A lista másik végén, Törökországban alábecsülik azt, hogy valójában milyen sok ellenzik a házasság előtti szexet: a válaszadók szerint 72% állította ezt, pedig igazából 91% szerint elfogadhatatlan.

Lakástulajdon: A tulajdonjog sokkal elterjedtebb, mint azt gondolnánk, minden ország alábecsüli azt, hogy milyen nagy azoknak aránya, akik birtokolják vagy éppen megvásárolják saját otthonukat. Átlagban azt gondoljuk, hogy az emberek 49%-nak van saját háza vagy éppen most készül lakásvásárlásra, pedig valójában ez az arány 68%. Indiában tévednek az ezzel kapcsolatban leginkább, azt gondolván, hogy 44% birtokolja saját otthonát, pedig igazából 87%. Ez valószínűleg tükrözi a minta online jellegét: szignifikáns és egyre növekvő nyomás van az embereken azzal kapcsolatban, hogy saját tulajdonú lakásuk, házuk legyen India középosztálybeli, város körzeteiben, de a tulajdonlás inkább ezeken a területeken kívül magas.

Jelenlegi népesség: azon kevés területek egyike, ahol egész pontosak vagyunk az az országunk lakosságának mérete. A legtöbb esetben az emberek 5%-os eltéréssel tippelték meg a népesség méretet, ráadásul Németország pontosan eltalálta, hogy 82 millión élnek az országban. A két kivétel Hong Kong és Szingapúr, az előbbi helyen 10%-kal fölfelé, az utóbbi helyen pedig 10%-kal lefelé tippeltek.

Bobby Duffy a londoni Ipsos MORI Társadalomkutatási Intézet igazgatója elmondta:

„Mind a 40 országban sok a tévedés. Gyakran tévesen vélekedünk olyan kérdésekben, melyek egyébként naponta megvitatásra kerülnek a médiában pl. a muszlim populáció vagy a jövedelemegyenlőtlenség. Korábbi kutatásokból tudjuk, hogy ennek részben az oka az, hogy hajlamosak vagyunk túlbecsülni azt, ami miatt aggódunk. Ebben az új kutatásban azt is megmutatjuk, hogy milyen sokszor jogtalanul vagyunk pesszimisták azzal kapcsolatban, hogy mennyire boldog az országunk vagy mennyire tolerálunk olyan vitás kérdéseket, mint például a házasság előtti szex. Sok országban – különösen a nyugaton – egy olyan társadalmat képzelünk el, ami boldogtalan és intoleráns.

Ez nagyon fontos: az, hogy miként vélekedünk az emberek attitűdjeiről, mint társadalmi normákról, az befolyásolja a saját viselkedésünket és vélekedéseinket."

A közlemény szerint az Ipsos vezetője hozzátette: "Hibás szemléletmódunkból következően sok tény több figyelmet kap, mint amennyit talán megérdemel: például hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a népesség sokkal kevesebb százalékának van saját tulajdonban az otthona, mint valójában. Sok országból egyértelmű üzenetet kaptunk, miszerint a nyomás a megfizethetőségen és a lakhatáson komoly probléma, de még így is alábecsültük azok arányát, akik birtokolják lakásukat, házukat."

„Sok oka lehet ezeknek a tévedéseknek – probléma az egyszerű matematikával és arányszámítással, a média hatása a különböző társadalmi problémákra, szociálpszichológiai magyarázatok, mint az előítéletek vagy torzítások. A „Tudatlanság indexéből” az is kiderül, hogy azok az országok, ahol a legtévesebben ítélkeznek, relatíve alacsony internetes lefedettséggel rendelkeznek: mivel ez egy online kutatás, meglátszik az a tény, hogy középosztálybeli és internettel rendelkező lakosság úgy fogja gondolni, hogy az ország többi lakosa is hozzá hasonló.”