Tekerd meg az erdőt - mutatjuk, hogy teheted meg bünti nélkül

17/09/28 csütörtök
ujnemzedek.hu
Nem csapathatsz csak úgy az őzbakok meg a hegyikecskék között. És nem a medvék miatt.

Mert AKÁR egy medvével is összefuthatsz: bár a barna medve (Ursus arctos) ugyanis egyes források szerint az 1850–1860-as években kipusztult, a 2010-es években (pl. Salgótarján környékén) már állandóan észlelhető volt, sőt egy példány már át is telelt a környéken.

De most nem ez a lényeg, hanem

az erdőtörvény (2009. évi XXXVII. törvény az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról), valamint az előzőnél jóval szigorúbb természetvédelmi törvény (1996. évi LIII. törvény a természet védelméről). Ezek szabályozzák ugyanis, hogy merre és hogyan tekerheted végig úgy az erdő, hogy a vadászok meg az erdész ne zavarjon haza a francba a bicikliddel együtt.

Sőt, nem is a hazazavarás itt a lényeg, hanem az ordas nagy büntetés, ha olyan helyen kavirnyálsz, ahol nincs kijelölt biciklisútvonal - ennek mértéke összege 5 és 50 ezer forint között mozoghat. Kell az neked? 

Nem kell

A turistamagazin.hu komoly cikket szentelt a dolognak - aki a mindenféle, kétség kívül érdekes fennforgásokra kíváncsi, az mindenképp csekkolja, mi a lényegre szorítkozunk. 

Szóval van ez a jel: 

Képtalálat a következőre: „bicikli jelzés erdő”

Kép: mountainbike.blog.hu 

Ha ezt nem látod a kijelölt túristajelzés mellett, akkor jó ha tudod: legyél bármekkora downhilles arc, tilosban jársz. Állatokat zavarsz meg, növényeket tiporsz el, elütsz egy túristát, kell az neked?  

A downhill mindenesetre a hegyikerékpár sport extrém ága, ahol technikás, kövekkel, ugratókkal, letörésekkel tarkított, erősen lejtős terepen kell bringázni. Ennek megfelelően a downhill biciklire az összteleszkópos gépezet, sok helyen megerősített váz, 150-240 mm-es rugóutak és duplavállas átütőtengelyes első villa (ami erősíti a stresszpontokat a fejcsőnél) a jellemző. Elöl egy lánctányér rockringgel vagy bashguardokkal, láncvezetőkkel, hidraulikus 4-6 dugattyús fékek 203-as tárcsákkal. Bár a súly kordában tartása a DH gépeknél is nagyon fontos, hiszen a DH versenyeken gyakran tizedmásodpercek döntenek, a nehéz terep miatt ezek a speciális kerékpárok akár 18-24 kg-osak is lehetnek. Komfort- vagy városi tekerésre, vagy egy meredek hegyre felmenni alkalmatlanok. (via wikipedia)

Idézünk: az Ipoly Erdő Zrt. honlapján például részletes tájékoztatás kaphatnak az érdeklődők arról, hogy a Börzsönyben hol és pontosan mely útvonalakon lehet kerékpározni. A hegységet 65 km hosszúságú jelzett kerékpárútvonal szeli át. A honlapon térképek sajnos nincsenek, de a túrák részletes leírását, illetve azoknak az erdészeti utaknak a listáját, amelyek minőségük miatt bringázásra alkalmatlanok, megtalálhatjuk. A Pilisi Parkerdő Zrt. által nemrégiben átadott Pilis Bike útvonalaknak köszönhetően már közel 600 kilométernyi jelzett túraútvonal (átfedésekkel) várja a kerékpárosokat a Pilisben, a Visegrádi- és a Budai-hegységben is. Az útvonalakról részletes tájékoztatást találunk a honlapon. A Bükkben 350 kilométer jelölt útvonalat találnak a bringások, de például a Karancs–Medves-vidéken is van egy 63 kilométeres túraútvonal, a „Medvés Kör”, amely 1413 méternyi szintkülönbséget tartogat. A Bakonyban szintén találhatunk néhány jelzett túraútvonalat, például Eplényben, a Kab-hegy környékén és Várpalota térségében.

Szóval a legjobb, amit tehetsz: csekkold, hova indulsz!