Tegye fel a kezét, aki nem utálja az óraátállítást!

16/10/28 péntek
ujnemzedek.hu
A kutatása szerint, minden ötödik válaszadó rosszul tudja, hogy október 30-án merre kell tekerni a vekkert. Kétharmaduk a fix nyári időszámítás híve, huszonhárom százalékuk a téli időszámításra állna át, míg tizenhárom százalékuk az időzónaváltást támogatná, és így a greenwichi középidőhöz nem egy, hanem két órát adna.

A válaszadók fele a biológiai egyensúly felborulását, valamint a nehézkes átállást említi  elsődleges problémaként. A téli időszámítás ellenzőinek fő érve a korai sötétedés: 10 emberből 4 számára a korai órákban jelentkező sötétséghez rossz közérzet társul, a résztvevők kétharmada pedig ilyenkor munka után már nem is nagyon megy a szabadba. Az 55 év felettiek többségének egészségi problémái vannak az óraátállítást követően. A téli időszámításra átállás támogatottsága a településmérettel fordítottan arányos: a kisebb települések lakói között népszerűbb ez az elképzelés, mint a nagyobb városokban - áll a szallas.hu kutatásában.

Idén október 30-án, vasárnap éjjel 3 órakor kell visszaállítani az órákat 2 órára, ekkor veszi kezdetét a téli időszámítás. 

Na de hol utálják a legjobban az óraátállítást?

day clock

Nem akarnak téli időszámítást a Baleár-szigeteken, a helyi parlament kedden egyhangú döntéssel nyilatkozatott fogadott el, amelyben ehhez kéri a központi spanyol kormány jóváhagyását - írja az MTI.

A baleári parlament szerint a hétvégi óraátállítás után a Földközi-tenger nyugati medencéjében található szigeten már délután háromnegyed hatkor lemegy majd a nap, és besötétedik. A modern társadalomnak azonban szüksége van arra, hogy a napsütéses órák száma, és a szabadidő illeszkedjen egymáshoz - áll a nyilatkozatban, amelyben "a logikus, racionális és természetes" időbeosztás mellett érvelnek. Kifejtették, hogy a napfény hiánya negatívan hat az egészségre és a lelkiállapotra, valamint olyan betegségekért felelős mint például a depresszió vagy az álmatlanság.

Ellenben a természetes világosság több szabadtéri időtöltést tesz lehetővé, javítja az ez egyensúlyt a munka és a családi élet között - indokolják a képviselők a kérést a dokumentumban, hozzátéve, hogy a nyári időszámítás folytatása energiamegtakarítást is jelent, jót tesz a turizmusnak, és a kereskedelemnek is. Az El Mundo című országos napilap szerint a spanyol ipari, energiaügyi és turizmusért felelős minisztérium álláspontja az, hogy nem lehet egyoldalúan módosítani az időszámítást a Baleár-szigeteken, mert azt európai szinten, uniós irányelvek szabályozzák.

Hogy mikor is volt először óraátállítás és miért?

  • A második világháború alatt az órákat néhány ország folyamatosan 1 órával előre állította (például az USA-ban 1942. február 9. és 1945. szeptember 30. között, ezt „War Time”-nak nevezték). Nagy-Britannia „dupla nyári időszámítás”-t használt, nyáron 2 órával előre állítva az órákat, télen pedig 1 órával. Nagy-Britanniában ekkor ismerték fel a nyári időszámítás üzemanyag-megtakarításra vonatkozó hatását.

  •  Az óraátállítás először 1976-ban, három évvel az első olajárrobbanás után vezették be Franciaországban. A hatóságok a lépést azzal indokolták, hogy az akcióval 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energia megtakarítás érhető el.

  • Magyarországon 1954-57-ben még a munkanapok esti csúcsterhelésekor jelentkező kapacitási nehézségek enyhítésének reményében alkalmazták. 1958 és 1979 között a nyári időszámítás használata szünetelt, 1980-ban újra bevezették villamosenergia-megtakarítási céllal

  • A nyári-téli időszámítást jelenleg egy kormányrendelet szabályozza, amelyet az Unió tagállamaiban érvényes szabályhoz igazítottak. Eszerint a nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart.