Te kihasználod? #8 - Diákhitel: Diákhitel 2

19/10/09 szerda
ujnemzedek.hu
Legutóbbi témánk a diákhitel volt, s kiveséztük a Diákhitel 1-et. Most folytatva a sort következzék a Diákhitel 2.

Kik jogosultak a Diákhitel 2 felvételére?

A Diákhitel 1-hez képest az egyik leglényegesebb különbség, hogy ezt a hitelt kizárólag az önköltséges képzésben részt vevő hallgatók vehetik fel. Hasonlóság viszont, hogy a Diákhitel 2-tőt is 45 éves korig lehet felvenni azoknak a hallgatóknak, akik aktív tanulói jogviszonnyal rendelkeznek nappali, esti, levelező tagozaton vagy távoktatásos formában, és nem rendelkezik érvényes szabad felhasználású Diákhitel szerződéssel. Végül, de nem utolsó sorban természetesen rendelkeznie kell személyi és lakcímkártyával.

Meddig jogosult?

A Diákhitelt 11 félévre lehet felvenni, egy szemeszterben legfeljebb 5 tanulmányi hónapra. Ha egységes osztatlan képzésben vesz részt és a képzési idő meghaladja a 11 tanulmányi félévet, akkor a jogosultsági idő megegyezik a képzési idővel, de nem haladhatja meg a 14 tanulmányi félévet. A jogosultság ideje annyi hónappal csökken, ahány hónapra már megkapta a Diákhitelt.


Fotó + kiemelt kép: diakhitel.hu

Főbb különbségek a Diákhitel 1-hez képest:

  • A Diákhitel 2-t csak önköltséges hallgatók vehetik fel.
  • A Diákhitel 2 kamata 0% az állami kamattámogatásnak köszönhetően.
  • A Diákhitel 2 kizárólag a képzési költség és térítési díjak fizetésére vehető fel. Az igényelt hitelt a Diákhitel Központ közvetlenül az egyetem/főiskola számára utalja.
  • Összege maximum a képzési költség összege.
  • Csak magyarországi felsőoktatási intézményekben folytatott tanulmányokra vehető fel.

Ezek tehát a Diákhitel 1-gyel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, azonban közel sem minden. Amennyiben még többet szeretnél megtudni javasoljuk, hogy látogass el a Diákhitel honlapjáról! A hiteltípusok közti további különbségekről pedig innen informálódhatok!