Te kihasználod? #7 - Diákhitel: Diákhitel 1

19/10/08 kedd
ujnemzedek.hu
Viszonylag kevesen tehetik meg, hogy félévenként többszázezer forintot fizessenek tandíjra, vagy akár lakbérre. Számukra tökéletes választás a diákhitel. A manapság egyre népszerűbb hiteltől sokan még most is tartanak, azonban korán sem ördögtől való, s éppen ezért összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, kezdve első témánkkal, ami a Diákhitel 1.

Kik jogosultak a Diákhitel 1 felvételére?

A hitelt gyakorlatilag bárki felveheti, aki még nem töltötte be a 45. életévét, továbbá állami ösztöndíjas és önköltséges képzésben részt vevő hallgató is egyaránt felveheti, tanuljon akár nappali, esti, levelező tagozaton vagy távoktatásos formában tanul.

Mik a kritériumok?

A hitelt igénylőnek a felsőoktatási intézményben érvényes hallgatói, tanulói jogviszonnyal kell rendelkeznie, az adott képzési időszakra bejelentkezett – magyarán nem passzíváltatja a félévét – és nem rendelkezik érvényes szabad felhasználású Diákhitel szerződéssel. Végül, de nem utolsó sorban természetesen rendelkeznie kell személyi és lakcímkártyával.


Fotó + kiemelt kép: diakhitel.hu

Meddig jogosult?

A Diákhitelt 11 félévre lehet felvenni, egy szemeszterben legfeljebb 5 tanulmányi hónapra. Ha egységes osztatlan képzésben vesz részt és a képzési idő meghaladja a 11 tanulmányi félévet, akkor a jogosultsági idő megegyezik a képzési idővel, de nem haladhatja meg a 14 tanulmányi félévet. A jogosultság ideje annyi hónappal csökken, ahány hónapra már megkapta a Diákhitelt.

És akkor nézzük, hogy mennyi az annyi:

  • A felvett hitel havi összege nyolc opció közül választható. A legkisebb 15 ezer, a legnagyobb 70 ezer forint.
  • A Diákhitelt havonta részletekben, vagy tanulmányi félévenként egy összegben lehet felvenni. Aki félévente egy összegben igényli a folyósítást, az egy összegben kapja meg a teljes szemeszterre jutó, öt havi Diákhitelt, aminek összege akár 350 000 Ft.
  • A Diákhitel kamata változó. A kamat mértékét a kormányrendeletben rögzített szabályok szerint meghatározott, érvényes mértéke 1,99%.

Diákhitel 1 előnyei:

  • A diákhitel szabad felhasználású, bármire elkölthető.
  • Nincs hitelbírálat.
  • A törlesztés jövedelemarányos és akár a 45 éves kor betöltéséig halasztható.
  • Korlátlan előtörlesztés.
  • CSED, illetőleg TGYES, GYED vagy GYES ellátásban részesültek számára kedvezményes.

Ezek tehát a Diákhitel 1-gyel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, azonban közel sem minden. Amennyiben még többet szeretnél megtudni javasoljuk, hogy látogass el a Diákhitel honapjára!