Te kihasználod? #5 - Nyelvvizsgadíj-visszatérítés 2. rész

19/09/27 péntek
ujnemzedek.hu
A nyelvvizsgadíj-visszaigényléssel foglalkozó cikksorozatunk első részében megvizsgáltuk milyen kritériumoknak kell megfeleljetek, most a visszetérítés menetével fogunk foglalkozni.

Az alábbi módon igényeld a díj visszafizetését:

 1. Először is kérj számlát a nyelvvizsgadíj kifizetéséről a nevedre! 

 2. Ezután tegyél sikeres vizsgát!

 3. Várd meg, hogy a bizonyítványod megérkezik!

 4. Töltsd ki a formanyomtatványt, vagy elektronikus űrlapot!

 5. Mellékeld a nyelvvizsgadíj kifizetését igazoló nevedre kitöltött számla másolatát!

 6. Nyújtsd be a kérelmet a magyar államkincstár nyugdíjfolyósító igazgatóságához!


Fotó: Pixabay

Ezeket a dokumentumokat kell benyújtanod a visszaigényléshez:

 • Kérelem (formanyomtatvány vagy elektronikus űrlap)

 • A nyelvvizsga díj megfizetését igazoló dokumentum. Ez lehet a nyelvvizsga díj megfizetését igazoló számla, vagy nyelvvizsga esetén a nyelvvizsgaközpont igazolása a díj befizetéséről, honosított nyelvvizsga, illetve emelt szintű idegen nyelvi érettségi esetén az Oktatási Hivatal igazolása a honosítási eljárási díj, vagy az emelt szintű idegen nyelvi érettségi térítési díjának befizetéséről. A dokumentumnak a vizsgázó nevét is tartalmaznia kell.

 • Nem magyar állampolgár kérelmező esetén az érvényes úti okmány vagy személyazonosító igazolvány, regisztrációs igazolás, vagy a lakcímkártya másolata.

 • Meghatározott esetekben a Magyarországi tartózkodás státuszát igazoló okirat másolata.

Egyéb információk, amelyek hasznosak lehetnek:

 • A kérelem postai úton is előterjeszthető. A kérelmet az e célra rendszeresített formanyomtatványon a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál kell előterjeszteni (Postacím: Budapest, 1820)

 • A támogatás összege a nyelvvizsga, emelt szintű idegen nyelvi érettségi vizsga, honosítási eljárás nyelvvizsgaközpontnak vagy az Oktatási Hivatalnak megfizetett díja, de maximum a díj megfizetésekor érvényes kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) 25%-a. Ez 2019-ben 37250 forintot jelent.

 • Az első sikeres nyelvvizsga és az első emelt szintű idegen nyelvből tett érettségi vizsga díjához nyújtott támogatásról szóló részletes tájékoztató a Magyar Államkincstár Társadalombiztosítás és családtámogatás honlapjának aloldalán érhető el.

 • A papíralapú formanyomtatvány ezen a linken érhető el.

 • ha nem egyszerre lett meg a két részvizsgád, akkor mind a kettőre kapsz támogatást – feltéve ha sikeres, viszont akkor mindkettőről kell igazolás.

 • nem számít, ha a két részvizsgák két különböző nyelvvizsgaközpontba csinálod meg, mindkettőre igényelhetsz támogatást.

 

Ha további kérdéseid vannak, akkor keresd ügyfélszolgálatunkat:

Tel.: +36 30 711 0643

E-mail: nyelvvizsgadij@unp.hu

Facebook: Nyelvvizsgadíj-támogatás