Te kihasználod? #2 - Erasmus: Milyen követelményeknek kell megfeleljek?

19/09/13 péntek
ujnemzedek.hu
Új cikksorozatunk első részében górcső alá vettük, mely országokba mehettek az Erasmus program keretében. Most azt vizsgáljuk, hogy milyen követelményeknek kell megfeleljetek, ha már úgy döntöttetek, hogy belevágtok.

Miközben a mérleg két oldalára pakoltátok az érveket biztosan megfordult a fejetekben, hogy jó ez meg minden, de vajon minek kell megfeleljetek? Éppen ezért összeszedtük nektek azokat a követelményeket, amelyekről mindenképpen tudnotok kell, mielőtt belevágtok:

  • Elengedhetetlen szempont, hogy felsőoktatási intézményben tanulj, illetve állampolgársággal vagy tartózkodási engedéllyel kell rendelkezz valamelyik Erasmus partnerországban. - Oké valljuk be, ezt nem lesz nehéz teljesítenetek.
  • Ugyancsak fontos, hogy beiratkozott hallgatója legyél egy Erasmus Charter for Higher Education tanúsítvánnyal rendelkező felsőoktatási intézménynek. Itt fontos megjegyezni, hogy tanulmányaid befejeztével államilag elismert diplomát vagy más felsőfokú képzettséget kell szerezned.
  • Legkorábban a felsőoktatási tanulmányok második évében utazhatsz ki. Alapképzés esetén várnod kell a második éved megkezdéséig, mesterképzésen akár már az első félévedet is töltheted egy partnerintézményben.
  • Nyelvi képességeidről is számot kell adnod az Európai Bizottság online felmérésén. Ezt kiutazás előtt és hazatéréskor is meg kell tenned.

Ha mindezekenk kész vagy megfelelni - leginkább az utolsó, illetve a második pont végére gondolunk, akkor nincs más hátra, mint előre!

Végezetül mégyegy fontos információ: Bár az előző cikkben is leírtuk, nem győzzük kihangsúlyozni, hogy minden Erasmus programmal rendelkező egyetemen van egy Erasmus koordinátor, aki minden felmerülő kérdésre - remélhetőleg - választ fog adni.