Te kihasználod? #1 - Erasmus: Hova mehetek?

19/09/12 csütörtök
ujnemzedek.hu
Az Erasmus az Európai Bizottság 1987 óta működő programja, amely keretében akár 5 millióan kaphatnak támogatást a külföldi tanulmányaikhoz. A tanulmányi célú pályázaton túl lehetőség van szakmai gyakorlatra, rövidebb kurzusokra, különböző országok egyetemeinek közösen indított mesterképzésére. Lássuk hát azokat a fontos tudnivalókat, amik segíthetnek abban, hogy jobban megérthetitek ezt a programot:

Első körben érdemes megnézni, hogy egyálltalán mely országok rendelkeznek Eramus programmal. Az egyik leggyakoribb tévhit például, hogy csak az Európai Unió tagországai rendelkeznek Erasmussal, ám ez nem igaz. Lássuk hát, hogy miből élünk:

  • Ahogy előbb arról szó volt, nem csak az Uniós országok rendelkeznek ilyen programmal. Az Európai Unió tagállamain túl Észak-Macedónia, Norvégia, Liechtenstein, Törökország és Izland is részt vesz a programban.
  • Fontos, hogy minden hallgató csak egyszer utazhat ki részképzésre, és egyszer szakmai gyakorlatra – egyszerre legalább két hónapot, egy képzési cikluson belül maximum 12 hónapot tölthettek külföldön Erasmusszal.

Fotó: Wikipédia

Érdemes tehát alaposan átgondolni, hova is akarunk menni, mivel csak egy lövélünk van. Ha van a baráti/ismerősi körötökben olyan ember, aki járt már ilyen programon, mindenképp érdeklődjetek, hogy neki milyen tapasztalatai voltak, mert bár nagy a választék, az oktatási színvonalban előfordulhatnak jól észrevehető különbségek is. Vegyétek figyelembe továbbá, hogy az általatok választott országban milyen nyelven beszélnek, mert bár az oktatás - minden bizonnyal - angolul fog zajlani, de ha épp egy olyan országba mentek, ahol az előadásokon túl az átlagemberek nem rendelkeznek megfelelő angol - vagy az általatok preferált - nyelvtudással, bizony akár egy útbaigazítás is probléma lehet.

Végezetül egy jó tanács: Minden Erasmus programmal rendelkező egyetemen van egy Erasmus koordinátor, aki mindenfelmerülő kérdésetekre - remélhetőleg - választ fog adni.

Ha esetleg vacilálsz még, hogy menj, vagy maradj, mi csak buzdítani tudunk az előbbi mellett, hiszen rengeteg hasznos és maradandó élményt fogsz szerezni, ami az szép emlékeken túl a karrieredben is jól fog majd jönni.