Te helyesen gyűjtöd a szelektív hulladékot? Biztos vagy benne?

18/06/13 szerda
ujnemzedek.hu
Mert nem is olyan egyszerű dolog ez. Az FKF pályázatán most játszva tanulhatod meg a csínját-bínját, és még nyerhetsz is egy pazar wellnesshétvégét, vagy bérletet valamelyik budapesti fürdőbe. 

Hihetetlen károkat okoz a Föld élővilágában a hatalmas mennyiségű szemét, főleg az, ami mindenféle kontroll nélkül kerül a természetbe és az óceánokba. Egyre jönnek a hírek a műanyag zacskókat nyelt, és ezektől elpusztuló tengeri állatokról, de a mikroszkopikus méretű műanyagdarabkák olyan fajokba is bekerülnek, amelyeket mi, emberek fogyasztunk el. Szóval nem mondhatjuk, hogy minket nem érint ez a probléma. 

Amire az egyik megoldás a szelektív hulladékgyűjtés. Azáltal, hogy szétválogatjuk a szemetet, lehetővé válik, hogy nagy részét feldolgozzák, újrahasznosítsák - így ez már semmiképpen nem károsíthatja a környezetet. Biztosan ti is ismeritek a kék és sárga színű kukákat, illetve az ilyen és zöld meg fehér színű konténereket a hulladékszigeteken, hiszen néhány éve már Magyarországon is gyűjtheti szelektíven a szemetet, aki akarja. 


Írógép, bútorok és könyvek Budapesten, az FKF régi tárgyak újrahasználatát népszerűsítő központjában - A kép illusztráció, Fotó: Balogh Zoltán, MTI

Csakhogy nem olyan egyszerű ez, nem mindegy, hogy mit hová dobálunk, és az is számít, hogy a különböző flakonok, üvegek, dobozok milyen állapotban vannak. A nem megfelelően elhelyezett hulladék miatt sajnos a szelektíven gyűjtött szemét csak egy részét tudják újrafeldolgozni. Ezért, illetve hogy a szelektív hulladékgyűjtés hatékonyságát növelje, a Fővárosi Közterület-Fenntartó Nonprofit Zrt. pályázatot indított társasházban és panelházban élőknek, valamint közös képviselőknek. 

Nem kell mást tennetek, mint erre a linkre kattintani, és kitölteni az FKF kérdőívét, majd regisztrálni. A fenti linken a játékkal kapcsolatos összes infót megtaláljátok. Ha pedig elakadnátok a kitöltés közben, akkor a Szelektív kisokos biztos segíteni fog. 

A lakók június 8-ától regisztrálhatnak a játékra, a társasházak közös képviselői június 22-től jelentkezhetnek. A játék október 5-ig tart. A regisztrált lakosok és a társasházak között értékes nyereményeket sorsolnak ki, például többmilliós összeget lehet nyerni társasház-felújításra, de wellnesshétvégéket is kisorsolnak, méghozzá négycsillagos hotelekben, valamint bérleteket a budapesti gyógyfürdőkbe.