Tapasztalatcserére gyűltek össze az ország ifjúságügyi szakemberei

18/05/24 csütörtök
ujnemzedek.hu
A 2018. május 23-án megrendezett Települési Ifjúsági Munkatársak Országos Találkozóján közel 100 fő települési ifjúsági területen dolgozó önkormányzati ifjúsági referens, nonprofit cégeknél, valamint ifjúsági szervezeteknél dolgozó ifjúsági munkatárs és számos fiatal vett részt.

Jakab Jácint, az Új Nemzedék Központ hálózati és ifjúsági igazgatója kiemelte, nem elég a teret biztosítani, az ifjúsági munkához, felkészült, naprakész ismeretekkel rendelkező munkatársra van szükség. Így válhat egy tér attraktív közösségi ponttá, ezért fontos, hogy minden ifjúsági munkával kapcsolatos tapasztalatot és jógyakorlatot megosszunk egymással.

Az esemény célja, hogy segítséget, plusz információt, jógyakorlatokat adni a településeken az ifjúságért dolgozó munkatársak szakmai munkavégzésének megkönnyítéséhez. A cél elérése érdekében tegnap hallhattak a nyelvvizsga visszatérítésről, a megyei jogú városok ifjúságügyi gyakorlatáról, a helyi ifjúságkutatások fontosságáról és szerepéről egy ifjúsági stratégia kialakítása kapcsán, valamint az Erasmus+ támogatási rendszerben rejlő lehetőségekről.

A szakmai előadásokat követően a hét régió mentén régiós kerekasztalokon beszélgettek egymással az Új Nemzedék ifjúságszakmai munkatársai, valamint a programon résztvevő ifjúsági munkatársak régiós, megyei, helyi lehetőségekről, együttműködésekről, valamint olyan jó gyakorlatokról, melyeket megismerve hatékonyabban tudják a saját munkájukat elvégezni, illetve inspirációt nyerhettek más, hasonló településeken dolgozó munkatársaktól.

A régiós tapasztalatcserét egy összevont beszélgetés követte, ahol minden résztvevő a saját településeinek ifjúságügyi erőforrásairól tudott beszámolni, ezáltal is egy térképen megjelenítve láthatóvá vált az ország sokszínű ifjúságügye, a szakterületben rejlő számtalan lehetőség, sokszínűség és képesség.

Bízunk benne, hogy az országos találkozót követő, régiós programokon ezáltal még több szakmai szereplő fog megjelenni, kollegiális párbeszédet kezdeményezni és együttműködéseket generálni, az adott földrajzi egységeken belül, illetve azokon átívelve.