Tanulj kényelmesen: válassz 160 egyetem 600 ingyenes online kurzusából

18/11/13 kedd
ujnemzedek.hu
Egyre több főiskola és egyetem indít ingyenes e-learning képzést. A dolog egyre népszerűbb, hiszen otthonról, a fotelben ülve is tanulhatsz, ráadásul rengeteg téma közül válogathatsz.

Hallottál már az ingyenes e-learning képzésekről? Ha még nem, akkor jó helyen jársz! 

 • Ez egy fantasztikus lehetőség azoknak, akik szeretnének tanulni, de mondjuk munka vagy család mellett erre nem marad idejük.
 • Azoknak is hasznos lehet, akik még nem biztosak abban, hogy mivel is szeretnének foglalkozni később vagy esetleg több dolog is érdekli őket – nekik is érdemes kipróbálni egy-egy ingyenes online kurzust.
 • Mivel ezek a tanfolyamok teljesen vagy részben ingyenesek, ez a lehetőség azok számára is kedvező lehet, akik nem tudnak vagy nem akarnak hatalmas összegeket belefektetni a tanulásba.

Ehhez a kezdeményezéshez az egyetemek szerte a világon csatlakoztak, és a legnevesebb intézmények is sorra nyitják meg e-learning kurzusaikat.


Fotó: Pixabay

Az elmúlt hat évben, több mint 800 egyetem, több mint 10 000 ilyen képzést hozott létre. Ezek teljes listáját a Class Central nevű oldalon csekkolhatod. 

És ez még nem minden: az elmúlt négy hónapban 190 egyetem indított el újabb 600 ingyenes online tanfolyamot. A legjobb egyetemeken tanulhatsz top szakmákat, íme egy kis ízelítő:

JavaScript és a Python fejlesztő – Harvard Egyetem

Ha érdekel a programozás, érdemes kipróbálni ezt a tanfolyamot, mert minden olyan dolgot megtanulhatsz, amivel aztán sikeresen tudsz felhasználóbarát felületeket tervezni és létrehozni.

Modern robotika – Northwestern University

Szeretnéd tudni, hogyan működnek a robotok? Érdekli a robotika és esetleg ezzel szeretnél foglalkozni a későbbiekben? Ha elszánt vagy, ez a kurzus neked való. Itt olyan részletes oktatást kapsz, hogy el is tudsz helyezkedni ezen a területen vagy épp használni tudd a megtanultakat a választott szakodon az egyetemen. 

Elektromos autók technológiája – Delfti Műszaki Egyetemen

Az elektromos autó több, mint egy új mobilitási eszköz. Elterjedésük jelentős változást jelent a közlekedési és energia-infrastruktúra minden területén. Ha érdekel az elektromos autók mögötti csúcstechnológia, akkor ez a tanfolyam neked szól. A kurzus az elektromos autók mögötti technológiára összpontosít. Megismerheted az elektromos járművek működési elveit, a motorok és akkumulátor technológiáját, az intelligens töltés és az elektromos autók fejlesztésének jövőbeli tendenciáit.

Kiber-fizikai rendszerek – KTH Royal Institute of Technology

Ezen a tanfolyamon megismerheted, hogy milyen irányba fejlődnek a kommunikációs hálózatok. Mivel rohamos a fejlődés, ezért ezeknek a hálózatoknak a legfőbb részeit újra kell gondolni és újra kell tervezni, hogy azok alkalmasak legyenek a modern alkalmazások futtatására. Például a robot- és drónkoordinációra, az automatizált gépek vezérlésére vagy a virtuálisvalóság-alkalmazásokra.

A kurzus áttekintést ad a jövőbeli kiber-fizikai rendszerekről, a felmerülő problémákról és ezek társadalmi következményeiről is.

Marketing a digitális világban - University of Illinois at Urbana-Champaign

Ez a kurzus megvizsgálja, hogyan használhatók a digitális eszközök, például az internet, az okostelefonok és a 3D-s nyomtatás a marketing világában. Hoznak-e változásokat ezen a téren, vagy miképp alakul ennek hatására a vállalatok és a fogyasztók közötti egyensúly.

Nemzetközi vezetés és szervezeti magatartás - Università Bocconi

Az üzleti és nonprofit szervezetek vezetői egyre többször dolgoznak külföldi cégekkel, rendelkezhetnek más országbeli ügyfelekkel, beszállítókkal. Ebben a helyzetben egy vezető hatékonysága attól függ, hogy mennyire érti az egyéni és a kollektív viselkedést egy interkulturális csapatban. Ha te is vezető vagy. vagy érdekel a HR, érdemes elvégezni a tanfolyamot, hiszen számos hasznos dolgot tanulhatsz!

A projektmenedzsment alapjai - Florida International University

Ezen a kurzuson megismerheted a kulcsfontosságú koncepciókat és technikákat a projektek sikeres irányításához a tervezéstől a befejezésig.

Online hirdetés 

Egyre több figyelmet kap az online hirdetés a cégeknél. Ha meg akarod ismerni és érteni a digitális kampánytervezés folyamatát, ha tudni akarod, hogy lehet sikeres egy online hirdetési kampány, miként lehet ezeket nyomon követni és, hogyan tudod mindezt dokumentálni és levezetni, akkor ideje jelentkezned erre a kurzusra.

Android fejlesztés kezdőknek

Ismerd meg az Android és a Java programozás alapjait, és tedd meg az első lépést, hogy Android-fejlesztővé válj! A kurzus célja, hogy a hallgatók megtanulják, hogyan kell Android-alkalmazásokat létrehozni. Jó, ha tudod, nem szükséges programozási tapasztalat ahhoz, hogy ezt a tanfolyamot elvégezd.

Bevezetés a játékfejlesztésbe - Michigan State University

Ha szereted a játékokat, és szeretnéd megtanulni, hogyan lehet őket létrehozni, akkor ez a kurzus neked való. A játékok megalkotása kreativitást és technikai tudást igényel. Ebben a kurzusban megismerkedhetsz a játékfejlesztés eszközeivel és gyakorlatával.

A fentieken kívül még egy rakat különböző témakörből válogathatsz, amelyeken belül számtalan érdekes kurzust találsz. Például:

 • Üzlet
 • Informatika
 • Bölcsészettudomány
 • Adatelemzés
 • Önfejlesztés
 • Művészet és tervezés
 • Programozás
 • Gépészet
 • Egészségügy és orvostudomány
 • Matematika
 • Tudományok
 • Oktatás
 • Társadalomtudományok

Ha kiegészítenéd tanulmányaid, vagy felfrissítenéd a tudásod, hogy munkában brillírozz, vagy ha belekóstolnál valami teljesen újba, akkor böngészd át a kategóriákat és találd meg a számodra leghasznosabbat.

Magyar e-learning kurzusok

Persze nem csak külföldön lehet szuper onilnie képzéseket találni, az e-learning hazai palettája is meglepően széles. Oké, hogy e-learning, de ez nem egyféle dolgot takar, úgyhogy nézzük meg először röviden, mivel találkozik konkrétan, aki egy ilyen tanfolyamba kezd. A legtöbb online kurzus úgy épül fel, hogy a "hallgatók" hozzáférnek a komplett tananyaghoz, ami állhat pl. videókból, jegyzetekből, vagy ezek tetszőleges arányú elegyéből. Elkezdik az első leckével, és haladnak tovább, a saját tempójukban. Ezt a típust self-packednek hívják.

Olyan online platformok is vannak, amelyek hagyományos magánórákat kínálnak. Az oktatás tehát itt élőben, valós időben zajlik, általában Skype-on. A kínálat itt is, mint a tenger: rengeteg ilyen platform létezik még Magyarországon belül is. Ebbe most nem megyünk bele bővebben, de belinkelünk két platformot, online tanár gyűjtőoldalt a teljesség igénye nélkül a rengeteg közül. Íme: Skypesuli, Onlinetanárbázis.hu, Magántanár.hu. ]

És vannak vegyes megoldások is, amikor a kész tananyag mellett egy oktatóval is lehet konzultálni, természetesen online.

Részletesen a magyar e-learning kurzusokról korábbi cikkünkben olvashatsz, ahol számos tippet és videót is találsz. 

Forrás: Quartz, Kiemelt kép: Pixabay