Szuper infografikával a kevesebb műanyaghulladékért!

18/07/04 szerda
ujnemzedek.hu
Egyre több helyen hívják fel a figyelmet a műanyagszennyezés problémájára, kampányok és kezdeményezések szerveződnek, hogy mi, hétköznapi emberek is megtanuljuk: igen is rengeteg dolgot tehetünk környezetünk védelme érdekében.

Elképesztő, de a Less Plastic nevű blog péládul önkéntesek segítségével különböző nyelvekre fordította le egyik infografikáját, hogy minél több országban megtanulják az emberek, hogy tudnak kevesebb műanyag szemetet termelni. 


Itthon a hulladekmentes.hu oldal fordításával láthattuk ezt a képet. 

A csapat persze nem állt meg ennyinél, további grafikákat készítenek folyamatosan, hogy látványosan, figyelemfelkeltően de mindemellett egyszerűen tudják ábrázolni az adott információkat. A rövid, képes összeállítások mellett blogjukon részletes bejegyzéseket olvashatunk az érintett témákkal kapcsolatban. 3 ok, amiért a szívószál szívás:

1. Károsítja a tenger élővilágát és az ökoszisztémát.
2. Vegyi anyagokkal mérgez minket. 
3. Csupán pár percig használod, mégis évszázadok szükségesek a lebomlásához. 

Mit tehetsz ellene? 

1. Ne használj szívószálat, kortyolgasd el az innivalód! 
2. Ha mindenképp szükséged van rá, használj újrahasználható vagy bambusz szívószálat. 
3. De még jobb lenne, ha beszereznél pár papírszívószálat! 


Még több hasznos cikket a Less Plastic honlapján vagy Instagram oldalán olvashatsz.

Te is tehetsz a környezetvédelemért, méghozzá nem is keveset! Elég, ha a hétköznapokban kicsit tudatosabb vagy, ehhez mutatunk két kezdeményezést, amit a nyáron mindenképp próbálj ki.

Csatlakozz te is a műanyagmentes júliushoz

Hazánkban több szervezet is csatlakozott a PLastic Free July nemzetközi mozgalomhoz, mint például a Felelős Gasztrohős Alapítvány, a Humusz Szövetség és a Refill. A kezdeményezés célja, hogy a műanyagszennyezésben élen járó PET-palackokat visszaszorítsák, valamint felhívják az emberek figyelmét a környezettudatosabb életmódra. Itthon a „Töltsd velünk a júliust”  nevű kampányhoz tudsz csatlakozni, ami mindenkit arra buzdít, hogy ne dobjuk el kiürült palackunkat, hanem töltsük meg újra és újra.

A kampányban nagyon sok étterem és kávézó vesz részt országszerte, mint például a Larus Étterem, a HILDA, a Fruccola, a Kéhli vendéglő, a N’iceroll, a HellóAnyu családbarát közösségi tér és kávézó, az UrbanFood Cafe & Coworking, a Jardinette, a Pohárszék Bor & Kávé, a Kőleves, a Placc Café és a Pántlika. A vidéki éttermek közül a pécsi Reggeli és az újkígyósi Yes,Chef csatlakozott. 

A programot a ​Műanyagmentes Piknikkel​ indítják el a szervezetek július 7-én, ahol a  háztartásokban megtalálható műanyagok teljes szortimentjére mutatnak tartós,  környezetbarát alternatívát.

Ha letudtad a júliust, ne feledkezz meg a szívószálmentes augusztusról sem!  

Te is észrevetted, hogy a vendéglátóhelyeken már kérés nélkül is tesznek az italodba szívószálat? De vajon hova kerül ez a rövid életű luxuscikk? Jó esetben hulladéklerakókba, néha a szelektív gyűjtésen keresztül újrahasznosítják, és sajnos nagyon gyakran az élő vizekbe jutnak, ahol óriási károkat okoznak. 

A The Washington Post szerint csak Amerikában naponta 500 millió szívószálat használnak fel és dobnak el, ennyi szívószállal 2,5-szer körbe lehetne tekerni a földet. Van akkora élvezeti faktora egy ilyen “szívásnak”, hogy beáldozzuk érte az óceáni/tengeri állatvilágot, és ezzel kirúgjuk a lábát egy olyan ökoszisztémának, aminek a csúcsán mi vagyunk? 

Csatlakozz te is a nyár legjobb kihívásához, és egy hónapig ne kérj szívószálat az italodba!