Szereted a PET-palackos vizet? Lehet, hogy mérgező anyag szivárog belőle

18/08/24 péntek
ujnemzedek.hu
Nem mi mondjuk, hanem a kutatók. Ráadásul nem csak a vizes palackokra igaz...

De először tisztázzuk:

miért PET az a palack, és van-e köze a kisállatokhoz?

A gyors válasz: hát azért, mert az anyag, amiből készül, a polietilén-tereftalát (PET) (C10H8O4). Azonban kiderült, hogy ez nem feltétlenül olyan biztonságos, mint amilennek korábban tartották: az olyan igénybevételtől, mint hőhatás, kontaktidő, elhasználódottság illetve dörzsölés és savas közeg hatására különböző káros vegyületek oldódnak ki a benne tárolt élelmiszerbe vagy italokba.

Szóval ezért vannak azok a fura számok...

Merthogy szinte minden műanyag flakon és csomagolás alján találni egy kis dombornyomott háromszöget egy számmal. Ez jelzi, hogy milyen típusú műanyaggal van dolgunk.

forrás: vizmegoldas.hu

Forrás: vizmegoldas.hu

A polietilén-tereftalátból készülő palackok újrahasznosítása csökkenti a szeméttelepekre kerülő hulladék mennyiségét. A sterilizáláshoz szükséges hő tönkretenné a műanyagot, a legtöbb újrahasznosított anyagot ezért alacsonyabb feldolgozottságot igénylő termékek, például szőnyegek készítésére használják.

Ellenben a folyamatos PET-palack újraöltés para is, mert a palack belső felszíne nem egyenletes, így pedig a kis gödröcskékben a gombák könnyen megtelepednek, ráadásul a PET-palackokat fertőtleníteni sem lehet megfelelően. Ezen felül nagy a mikroműanyag-veszély az ásványvizeknél: a fredoniai New York Állami Egyetem kutatói 250 palackozott vizet vizsgáltak meg Brazíliában, Kínában, Indiában, Indonéziában, Kenyában, Libanonban, Mexikóban, Thaiföldön és az Egyesült Államokban. Az egyebek között az Aqua, az Aquafina, a Dasani, az Evian, a Nestlé Pure Life és a San Pellegrino márkák palackozott vizeiből vett minták

93 százalékában mutattak ki műanyagszennyeződést, például polipropilént, nejlont és polietilén-tereftalátot (PET).

A tanulmány szerint palackonként nulla és több mint tízezer között mozgott a műanyagként azonosított szennyezőrészecskék száma. A 0,1 milliméternél nagyobb átmérőjű mikroműanyag-szemcsékből átlagosan 10,4-et, míg az ennél is kisebb szemcsékből átlagosan nagyjából 325-öt mutattak ki a kutatók literenként. 

Szóval a csapvíz vs. ásványvíz meccsen most egy újabb rossz pontot kapott a PET-palackos ásványvíz.