Soha ne célozz lézerfénnyel repülőgépre!

18/11/19 hétfő
ujnemzedek.hu
Egyre több a repülésbiztonságra kockázatos lézerzavarás Magyarországon, az idén eddig közel száz bejelentés érkezett a HungaroControlhoz. Csak októberben kilencszer jelezte valamelyik repülőgép személyzete, hogy lézer zavarta őket felszállás vagy leszállás közben.

Egy kézben hordható lézerrel akár tíz kilométerről is rá lehet világítani úgy a repülőgépre, hogy a fénye megzavarja a pilóta látását, elterelje a figyelmét.  

Komoly kockázata van annak, ha leszállás vagy felszállás közben a manővert végrehajtó személyzet, csak egy rövid időre is elveszíti az éleslátását, így a lézerzavarás komoly biztonsági kockázatnak minősül a légi közlekedésben. Fontos, hogy a szülők felhívják a gyerekek figyelmét is arra, hogy a lézer nem játék, a repülőgépeket megvilágítani pedig veszélyes.

Magyarországon, az idén eddig közel száz bejelentés érkezett a HungaroControlhoz. Csak októberben kilencszer jelezte valamelyik repülőgép személyzete, hogy lézer zavarta őket felszállás vagy leszállás közben, de már novemberben is érkezett két ilyen jelzés. A HungaroControl az ilyen eseteket minden alkalommal haladéktalanul jelenti az illetékes hatóságnak.

Magyarországon is volt már arra példa, hogy a pilótát annyira elvakította egy lézer fénye, hogy a másodpilótának kellett átvennie a gép irányítását.

Ezt tapasztalja a pilóta, ha elvakítják a lézervénnyel. 

Az egyik legsúlyosabb eset másfél évtizeddel ezelőtt történt, amikor lézersugárral vakították el egy utasszállító repülőgép mindkét pilótáját, akik közül a kapitánynak sikerült időben visszanyernie látását, de a másodpilóta a leszállást követően sem jött rendbe teljesen.

A HungaroControl felhívja a figyelmet arra, hogy a pilóták megzavarása a légi közlekedés veszélyeztetésének minősül és akár három év szabadságvesztéssel is sújtható.

Egy 13 éves szegedi lány vakított el lézerrel egy pilótát

A delmagyar.hu számolt be az esetről pár éve, amikor egy 13 éves újszegedi lány lézerrel vakított el egy pilótát, aki éjszakai sétarepülést végzett Szeged felett. A rendőrség eljárást indított a tinédzser ellen, de mivel az még kiskorú, megszüntették a nyomozást. 

A pilóta elmondta, hogy egy négyszemélyes Cessna 172-essel repült Újszeged fölött, amikor észrevette, hogy valaki folyamatosan a repülőre céloz egy zöld lézerfénnyel. 

"Ha éjszaka repülünk, hozzászokik a szemünk a sötéthez és a műszerfal gyenge fényéhez, ahonnan az információkat nyerjük. Körülbelül 500 méter magasan repültünk, amikor ez történt. Teljesen elvakított a lézer zöld fénye, nem láttam a műszereket" – emlékezett vissza Földi Ottó.